Hans Carlsson, ordförande för Hallands grisföretagare.

Grisföretagarna ska informera sig

Uppdaterad
Publicerad

Hallands grisföretagare ser allvarligt på bristerna i djurhanteringen på Ginstens slakteri utanför Halmstad, där grisar var vid medvetande när de hängdes upp för att avblodas under slakt.

– Om uppgifterna stämmer så är det inte alls bra, men jag har inte hunnit prata med slakteriet ännu. Jag vill höra deras version först innan jag uttalar mig säger Hans Carlsson, ordförande för Hallands grisföretagare.

Men vad är din första reaktion på uppgifterna från Länsstyrelsen?

Slakteriet Ginsten

– Det är olyckligt att det ska hända vid denna årstiden när efterfrågan på griskött är som störst.

Hans Carlsson räknar med att ha kontakt med slakteriet under dagen för att informera sig för att kunna ge ytterligare kommentarer under torsdagen.

Bra att kontrollfunktionerna finns

Gun Ragnarsson är grisuppfödare och ordförande för Sveriges djurbönder. Hon känner inte till vad som har hänt på slakteriet Ginsten, men betonar att för uppfödarna är det av största vikt att slakten sköts professionellt.

– Vi som djuruppfödare tycker att det är väldigt viktigt att det ska gå bra till och bli ett värdigt slut.  Det tycker alla som har djur.

Ragnarsson föder upp 3000 kravgrisar på familjens gård i Tvååker, och dessa grisar slaktas på gårdsslakterier i närheten. Hon tycker det är viktigt att brister i djurhantering följs upp.

– Man kan konstatera att det är bra att det finns en kontrollfunktion som upptäckter sånt här, säger Gun Ragnarsson.

SVT Nyheter Halland fortsätter att söka slakteriets ansvarige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slakteriet Ginsten

Mer i ämnet