Ginstens slakteri utanför Halmstad. Foto: SVT

Efter slakteriförbudet: ”Vi kommer vidta nödvändiga åtgärder”

Uppdaterad
Publicerad

Det kritiserade slakteriet uppger att man nu rättat till problemen som innebar att grisar inte blev ordentligt bedövade inför slakt.

SVT Nyheter Halland har under onsdagen och torsdagen utan framgång försökt nå slakteriet Ginsten i Harplinge, utanför Halmstad, för en kommentar om Länsstyrelsens kritik.

Men på torsdagen kom ett kort pressmeddelande där företaget skriver att de har tagit del av Länsstyrelsens föreläggande och ”kommer vidta de nödvändiga åtgärder som påtalas”.

Slakteriet Ginsten

Korrigerat bedövningsproblem

Och en del av bristerna har redan åtgärdats, uppger företaget:

”Bland annat har vi korrigerat problemet med den termostat som hade gått sönder, vilket innebär att inga incidenter med bedövning har skett efter den 3 november i år”.

Det var samma dag som Livsmedelsverkets veterinär slog larm. Grisar ska då ha varit vid medvetande när de hängdes upp för att avblodas. Detta ledde till att Länsstyrelsen införde ett slaktförbud. Det varade i ett dygn då de mest akuta bristerna åtgärdades.

Läs också: Stormarknad stoppar slakteriets kött

Länsstyrelsen för fram fler brister i sitt föreläggande mot slakteriet. Länsstyrelsen kommer att göra en ny kontroll inom en månad.

Praktiskt arbete klart

Totalt har Länsstyrelsen sedan i somras fått in sju rapporter om brister i Ginstens djurhantering.

I pressmeddelandet skriver företaget nu att allt praktiskt arbete med att åtgärda bristerna är genomfört och att det nu bara återstår pappersarbete ”för att verifiera processer”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slakteriet Ginsten

Mer i ämnet