Kettlebells sköts iväg vid den våldsamma branden i Halmstad. Foto: TT

Gymvikter sköts iväg som kanonkulor

Uppdaterad
Publicerad

Brandmän som ryckt ut på en brand i en lagerlokal i Halmstad fick väja för kettlebells, en sorts klotformade hantlar, som kom farande som kanonkulor.

– Några slog ner 100 meter från platsen. Det kom också bottenplattor i metall från de här kettlebellsen farande i luften. Vi har aldrig varit med om något liknande, säger räddningsledare Tina Nordlund till Hallandsposten.

I byggnaden som brann fanns bland annat ett lager med träningsredskap från det Halmstadbaserade företaget Eleiko.

– Vi var ett gäng som stod utanför den brinnande byggnaden när det hördes en smäll. Det gick 3-5 sekunder och sedan slog det ner en kettlebell i asfalten ungefär 20-30 meter ifrån oss, berättar Thomas Andersson för tidningen.

Bildas ett tryck i kulorna

De tunga metallredskapen ramlade ner från hög höjd och brandmännen upplevde situationen som obehaglig. Nu ska en utredning göras om hur kettlebellsen kunde flyga iväg som kanonkulor på det här sättet.

– Alla trodde att det var engjuten kula, men det är något hålrum i som gör att det bildas ett tryck så att de sticker i väg, säger Johan Wallin, vid Räddningstjänstens ledningscentral till SVT Nyheter Halland.

Kan bli restriktioner

Att kulorna utgör en sådan stor säkerhetsrisk om det börjar brinna kan få konsekvenser, bland annat när det gäller förvaring, tror Räddningstjänsten i Halmstad.

– Det kommer nog bli lite restriktioner på dem verkar det som.

Att kettlebells kunde skjutas iväg på det här sättet var helt nytt för alla inom räddningstjänsten i Halmstad.

– Det är den största frågan för oss som jobbar här nu och många nyfikna, säger Johan Wallin till SVT Nyheter Halland.

Branden på industriområdet Larsfrid bröt ut på fredagsmorgonen ledde till kraftig rökutveckling och närboende uppmanades att hålla sig inne. Räddningstjänsten räknar med att släckningsarbetet fortsätter under söndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.