Foto: SVT

Hälften av cheferna har redan lämnat Frösunda

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av november, inte ens en månad efter att det privata vårdbolaget Frösunda tagit över 17 boenden för funktionshindrade i Falkenberg, har hälften av verksamhetscheferna lämnat företaget.

Den 1 november tog Frösunda över verksamheten i Falkenberg från Humana. Detta efter att det i media flitigt förekommande vårdbolaget i våras vunnit Falkenbergs kommuns upphandling.

Några dagar tidigare hade Frösunda presenterat de sex verksamhetschefer som tillsammans skulle ha ansvar för 17 grupp- och serviceboenden i Falkenberg. Men av dem finns sedan den 1 november bara hälften kvar.

Två av dem sa upp sig och en tredje blev uppsagd. SVT Nyheter Halland har varit i kontakt med alla tre men av dem är det bara en som kommenterar den korta anställningen.

– De har inte en bra personalpolitik. De är inte måna om personalen, säger hen som i övrigt inte heller vill lämna någon mer kommentar.

Läs mer: Ulrica slutade när Frösunda tog över

Frösunda har på olika sätt redan ersatt de tre verksamhetscheferna och tar kritiken mot deras personalpolitik med ro. Däremot lyfter de fram eventuella brister i rekryteringsprocessen som en möjlig orsak till chefstappet.

– Det är någonting som vi naturligtvis kommer att analysera och titta på, om det finns någonting vi kunnat göra annorlunda. Så det är klart att vår önskan och ambition är att vi hittar chefer som klarar och vill göra den här resan, säger Christine Rosencrants, affärsområdeschef på Frösunda till SVT Nyheter Halland.

Redan innan turbulensen kring chefspositionerna uppkom så hade en viss personalflykt drabbat Frösunda. Från det att Frösunda vann upphandlingen fram till ett par dagar före övertagandet, hade 16 av drygt 120 i personalen valt att inte skriva på avtalet för den nya arbetsgivaren.

– När det gäller antalet personer som valt att inte gå med eller slutat under den första tiden så skulle vi vilja säga att det antalet är normalt eller lägre än normalt, säger Christine Rosencrantz.

”Alltid intresserade av en dialog”

Det handlar i flera fall om personal som har runt tjugo års erfarenhet av yrket, fanns det inte en anledning att möta dem som inte höll med om er personalpolitik?

– Vi är alltid intresserade av en dialog med medarbetare. När det gäller vad vi har lovat i vårt koncept och i vårt anbud, det vill säga det som vi lovat att leverera till våra kunder och kommunen, där diskuterar vi gärna hur vi ska göra det på ett bra sätt. Men att vi ska genomföra de här förändringarna för att åstadkomma det som vi lovat i anbudet, där är vi väldigt tydliga.

Ställer ni er frågan om ni jobbar på rätt sätt och om ni har rätt mall för hur det här ska fungera?

– Vi är ganska övertygade om att vi är någonting på spåren. För den uppskattning som vi får från kunder, medarbetare och närstående när vi fullföljer vårt koncept, den uppskattningen gör oss väldigt stolta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.