Ulrica Bjerketvedt bytte jobb när Frösunda tog över verksamheten i Falkenberg. Foto: SVT

Ulrica slutade när Frösunda tog över

Uppdaterad
Publicerad

Ulrica Bjerketvedt har arbetat med funktionshindrade i Falkenberg i över tjugo år. Hon har under sitt yrkesliv haft många olika arbetsgivare, men hon säger att hon aldrig varit med om något liknande som det hon upplevde när övergången till Frösunda inleddes i oktober.

16 personer, av de drygt 120 i personalen som var fördelade på 17 boenden för funktionshindrade i Falkenberg, valde att sluta sedan det i våras stod klart att det privata vårdbolaget Frösunda skulle ta över verksamheten.

På ett boende slutade alla utom en och på ett annat slutade samtliga. Fackförbundet Kommunal kallar övertagandet för kaotiskt.

Läs mer: Hälften av cheferna har redan lämnat Frösunda

En av dem som valde att inte fortsätta under Frösundas namn är Ulrica Bjerketvedt. Hon hoppades in i det sista att Frösunda skulle få ordning på den turbulens som uppstod i samband med övergången men strax före den 1 november valde hon att kliva av.

– Jag står inte för hur Frösunda driver verksamheten. De säger att de har kunden i fokus men det har de inte, säger Ulrica Bjerketvedt till SVT Nyheter Halland.

På vilket sätt märker du det?

– De splittrar personalgruppen. Man rycks ifrån sin egen arbetsplats.

”Oroar kunden”

Ulrica Bjerketvedt syftar på att de nya scheman som presenterades av Frösunda skulle innebära att personalen skulle gå ner till 80 procent i tjänst på det boende där de arbetar. Resterande 20 procent skulle de göra hos en annan brukare.

– Vi känner inte de här brukarna och det oroar kunden jättemycket. De vill ju ha en van personal som känner dem, säger hon.

Enligt Ulrica Bjerketvedt skulle detta vara ett sätt för Frösunda att trötta ut personalen så att de själva skulle ta initiativ att gå ner i tjänst.

– De säger ju att man kan tacka nej till den delen av tjänsten som man skulle göra på andra boenden och då går man ju ner i tjänst.

När Frösunda vann upphandlingen i Falkenbergs kommun i våras så hade de enligt uppgifter till SVT presenterat den näst billigaste lösningen för kommunen. För att klara av att leverera det man lovat för det förhållandevis låga priset så började företaget omgående att göra om i personalens scheman.

– Vi fick säkert tio olika scheman presenterade för oss. Sedan gjorde vi om dem eftersom vi själva vet hur verksamheten och kundernas behov är. Och då gjorde de om dem igen till ännu mer galna scheman. Det gick inte att jobba efter dem, i alla fall inte om man har kunden som mål, säger Ulrica Bjerketvedt.

Utmanande situationer

Frösundas affärsområdeschef Christine Rosencrantz säger att det alltid finns en del utmanande situationer i samband med övertaganden.

– Vi har ju varit väldigt tydliga ända sedan den första informationen inför det här övertagandet att vi har ett sätt att se på bemanning som är vidare och större än själva schemat. Sedan när det gäller schemat för varje individ så har vi stor respekt för att det är en stor omställning i livet att få det förändrat på olika sätt.

Men ser ni det inte som en förlust att ni förlorat personal med runt tjugo års erfarenhet i det här yrket?

– För oss är det jätteviktigt att medarbetarna som arbetar hos oss delar våra värderingar och ser på kunderna på det sätt som vi gör. Det vill säga att det är kunderna som bestämmer och kunderna som går först, säger Christine Rosencrantz.

”Lyssnade inte på oss”

Ulrica Bjerketvedt sammanfattar sina få veckor med Frösunda som oerhört jobbiga.

– De lyssnade inte på oss. Vi fick ett väldigt kallt bemötande.

Hur kändes det?

– Det kändes ju inte bra för de kom ju bara hit och sa hur vi skulle jobba utan att de kände till verksamheten.

Ulrica Bjerketvedt vill att Falkenbergs kommun river avtalet med Frösunda, så som har skett i andra kommuner. Men i dagsläget är det knappast aktuellt.

Ingen avvikelserapport

Socialförvaltningens kvalitetsavdelning i Falkenberg har redan hunnit med tio spontanbesök sedan Frösunda tog över. De tycker att övertagandet har fungerat bra och att Frösunda varit noga med information till brukare, anhöriga och personal.

Brukarna uppges känna sig trygga med personalen och de ska, enligt socialförvaltningen, inte heller märkt av övergången speciellt mycket. Däremot ska personalen kommit med synpunkter på Frösundas scheman.

– Jag tror inte allt kommer fram till kommunen och jag vet inte hur de hanterar det som kommer fram i så fall. Men kommer det fram avvikelser så måste kommunen ta dem på allvar, säger Ulrica Bjerketvedt.

Hittills har socialförvaltningen i Falkenberg inte tagit emot någon avvikelserapport som rör Frösunda.

Tipsa oss!

Har du erfarenheter av Frösunda eller andra privata vårdbolag i Halland, positiva eller negativa synpunkter? Hör av dig till vår reporter Jesper Larsson: jesper.larsson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.