Här omhändertas misstänkta mördaren efter hammarattack på E6 Foto: GT/Expressen

”Hammarkvinnan” som misstänks för mord – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Först greps kvinnan efter en hammarattack på motorvägen – nu har hon erkänt att hon dödat en äldre dam. Detta har hänt.

Söndagen den 29 januari: Tumult på E6 mellan Kungsbacka och Göteborg. En kvinna i 50-årsåldern jagar en annan bilist med en hammare på motorvägen efter en krock. Polisen griper kvinnan och hon tas in på psykiatrisk tvångsvård.

Tisdagen den 31 januari: På eftermiddagen hittar polisen en kvinna i 75-årsåldern död i ett hus i Kungsbackaområdet. Omständigheterna gör att de vill utreda dödsfallet och på kvällen stärks polisens misstankar om att en kvinna i 50-årsåldern varit inblandad i den äldre damens död.

Mord i Kungsbacka

Torsdagen den 2 februari: Polisen uppger att den mordmisstänkta kvinnan är den kvinna som skapade tumult på E6 och jagade en annan bilist med en hammare på söndagen. Enligt polisens teori ska den äldre kvinnan ha dödats på söndagen, bara timmar innan incidenten på motorvägen.

Fredagen den 3 februari: Kvinnan i 50-årsåldern häktas på sannolika skäl misstänkt för mord, vilket är den starkare misstankegraden. Enligt chefsåklagare Anders Johansson finns fynd och iakttagelser som knyter den misstänkta kvinnan till mordplatsen. Kvinnan kan vid häktningsförhandlingarna varken erkänna eller förneka brott.

Torsdagen den 16 februari: Efter ett långt förhör erkänner kvinnan i 50-årsåldern att hon dödat den äldre damen. Hon erkänner sig däremot inte skyldig till brottsrubriceringen mord.

Torsdagen den 30 mars: Åklagaren berättar att misstankarna mot kvinnan stärkts eftersom det säkrats blodspår och fingeravtryck från henne på brottsplatsen. Flera utredningsåtgärder kvarstod dock och åklagaren begärde förlängd åtalstid.

Torsdagen den 27 april: Rättmedicinalverket slår fast att kvinnan led av en allvarlig psykisk störning vid gärningstillfället och att hon fortfarande gör det. De föreslår därför att kvinnan, vid fällande dom, ska dömas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Fredagen den 26 maj: Stämningsansökan inkommer till Varbergs tingsrätt. Kvinnan åtalas för mord, hemfridsbrott och ofredande.

Fredagen den 2 juni: Rättegången inleds i Varbergs tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord i Kungsbacka

Mer i ämnet