Två av de misstänkta männen greps i Åled utanför Halmstad med fem kilo amfetamin med sig. Polisen gjorde därefter husrannsakan hos männen och beslagtog datorer och säkrade bevisning. Foto: Polisen

Hämtade ut fem kilo amfetamin på posten i Åled

Uppdaterad
Publicerad

När det uppdagades att någon hämtat ut fem kilo amfetamin på posten i Åled, utanför Halmstad, då väcktes många frågor. Polisen kunde snart sikta in sig på en sajt på ”Darknet”, en ljusskyggare del av nätet.

– Polisen fick tips, började lägga pussel och nysta i ligans sajt som fanns på Darknet, berättar vice chefsåklagare Charlotte Österlund för SVT Nyheter Halland.

LÄS MER: Svensk polis och FBI spårar droghandel på Darknet

Drogerna importerades i större partier. Därefter paketerades narkotikan om och såldes till kunder i mindre portioner. Paketen vakuumförpackades för att inte avge lukt och skickades sedan i madrasserade kuvert. Enligt åklagaren har man kunnat spåra ett 20-tal kunder.

Nätets ljusskygga arena

SVT Nyheter Halland har tidigare berättat om handeln med droger på internets skuggsida darknet. Enligt polisen har den ökat under flera år och polisarbetet är svårt eftersom handeln sker på krypterade internetsidor. Både säljare och köpare blir anonyma.

Ligan

Två av de misstänkta männen greps med fem kilo amfetamin i vid ett postutlämningsställe i Åled. Polisen gjorde därefter husrannsakan hos männen och beslagtog datorer och säkrade bevisning.

LÄS MER: 50-tal köpare och säljare i Halland

De två andra männen greps vid senare tillfällen. En av männen erkänner de faktiska  omständigheterna medan övriga tre nekar till brott.

De fyra männen 25 – 27, misstänks för att sedan i slutet av förra sommaren ha drivit en nätsajt där dom sålt droger, mest amfetamin, till kunder runt om i landet. Det ska ha pågått sedan i slutet av sommaren 2016.

Två av de misstänkta männen greps med fem kilo amfetamin med sig. Foto: Polisen

Rättegång

På onsdag 8 februari börjar rättegången i Halmstad tingsrätt mot de fyra männen från Halmstad som åtalas för grovt narkotikabrott, medhjälp till narkotikabrott och grov narkotikasmuggling.

Fem rättegångsdagar är utsatta.

DARKNET

Kryptering är att dölja information. På internet kan det bland annat göras med hjälp av särskild mjukvara.

”Darknet” är en generell och något flytande term som bland annat används för att beskriva krypterade nätverk på internet, där information skickas och tas emot utan att den eller användarna kan spåras.

Darknet är i sin tur en del av ”deep web”, den enorma och växande delen av internet som inte hittas av sökmotorer, oftast på grund av att informationen ligger i databaser som inte indexeras.

Den som vill surfa krypterat gör så enklast genom att installera krypteringsprogram på sin dator.

Källa: Polisen (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.