Hajnalka Kozla blev skottskadad och hennes man mördades av två maskerade män som tog sig in på parets kontor i december 2014. Foto: SVT

Hon överlevde skottet

Publicerad

Det var i december 2004 som två män dödade hennes man. Hajnalka Kozla överlevde dock mirakulöst skottet som träffade henne i huvudet.

Hajnalka Kozla driver fortfarande grossistföretaget som hon och hennes man haft sedan länge.

Hon minns tydligt den där eftermiddagen och hur de två maskerade männen som hade pistol kom in på kontoret.

Olösta mord i Halland

– Först sköt de Jene i huvudet. Jag gömde mig under bordet när de letade inne på kontoret. Sedan small det bara, berättar Hajnalka Kozla som visar hur kulan träffade henne i tinningen och sedan gick genom näsroten.

Bestående skador

I dag är hon delvis blind på ena ögat och kvar finns ett ärr. Männen lämnade den döde mannen och Hajnalka som låg svårt skadad på golvet. De försvann i en bil och fick med sig runt 30 000 kronor i kontanter.

– Jag såg inget men lyckades ta mig ut på gatan och ropade på hjälp.

Ont om ledtrådar

Polisen fick en beskrivning på bilen. Under natten tog de in två män till förhör som körde en bil med liknande lyktor som den som polisen fått beskriven.

Men de två släpptes senare och polisen har inte så många fler spår att gå på.

– Viss teknisk bevisning fanns men det har inte gett någon träff ännu, säger Lars Hamrén som varit polisens spaningsledare i det här fallet.

”Jene kanske visste för mycket”

Polisen tror att mördarna inte planerat att döda någon utan att det var ett rån som gick över styr.

– Det var ju vilt skjutande där inne, säger Lars Hamrén.

Efter år av undran har Hajnalka Kozla gjort egna efterforskningar. Hon tror sig veta vilka som skulle ligga bakom mordet på hennes man men vill inte berätta om sina teorier eftersom hon tror det blir svårare för polisen att hitta mördaren.

– Det var inte rånmord. Jene kanske visste för mycket om någonting som vi inte visste någonting om.

– Det utlystes ju en belöning och jag tror att om mördarna funnits kvar i Halmstad hade vi hört något. Men de gjorde vi inte. Så det kanske betyder att de inte finns i Halland, säger Lars Hamrén.

Tillverkar änglar

Hajnalka Kozla har börjat tillverka änglar i glas för att bearbeta sorgen. Hon har hopp om att mordet på hennes man kommer att lösas men känner sig inte hel förrän hon fått alla svar.

– Jag är både ledsen och arg. De har förstört mitt liv, mina söners liv och det jag hade, säger hon.

Fakta

Olösta mord i Halland

De senaste 25 åren finns det sju olösta mord i Halland.

2010: En man hittas död i sitt nedbrunna hem i Hylte kommun. Polisen hade länge en huvudmisstänkt, men misstankarna mot den personen har inte gått att styrka. Inget åtal har väckts.

2008: En polsk lantbrukare anmäls försvunnen. Senare hittades han nedgrävd vid Strömma kvarn utanför Tvååker. En man stod åtalad för mordet men friades i tingsrätten 2011.

2006: En 69-årig jägare hittas dödad nedanför sitt jakttorn i Vångadal utanför Knäred. Jaktvapnet är borta och polisen har haft svårt att säkra spår i skogen runt tornet.

2004: En man i 50-årsåldern skjuts till döds i sitt företags lokaler i Halmstad. Hustrun överlever trots att hon skjutits i huvudet. Efter att ha stulit runt 40 000 kronor försvinner mördarna i en bil.

1999: En man hittas död i Ätran. 38-åringen var asylsökande från Ryssland och enligt polisen har han dödats och kastats i vattnet.

1996: På en parkering i Trönninge hittas en man från Halmstad död i bagageutrymmet på sin bil. Mannen har dött av kraftigt yttre våld. En man stod åtalad för mordet men friades i både tingsrätt och hovrätt.

1990: I Onsala finner ett hemtjänstbiträde en äldre man och hans rullstolsburna hustru dödade i deras hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Olösta mord i Halland

Mer i ämnet