Initiativtagare till gayklubb hotades inför premiären

Uppdaterad
Publicerad

I helgen slog Falkenbergs nya gayklubb upp portarna för första gången. Men inför premiären fick initiativtagarna ta emot indirekta hot om att misshandlas.

I helgen slog Falkenbergs första gayklubb upp portarna. För många var det ett välkommet tillskott i Falkenbergs uteliv.

Men inför premiären fick restaurangen Syrran & brorsan där klubben anordnades, motta hot enligt P4 Halland.

– Det ska ha varit det klassiska tugget att de vill spöa upp människor på klubben och spöa upp mig då för att jag stödjer sånt här, säger Cristoffer Gustafsson som är en av ägarna till restaurang Syrran & brorsan.

Indirekta hot

Hoten har inte riktats direkt mot Cristoffer Gustafsson, utan har kommit till hans kännedom via personer som har hört andra prata om att åka förbi och misshandla personer på eller utanför klubben.

Det inte är helt ovanligt att någon indirekt hotar personer som jobbar inom krogbranschen utan att något händer, enligt Cristoffer Gustafsson.

Och trots hoten säger han att han inte känner sig orolig.

– Nej, vår klubb ligger ju centralt mitt inne i stan. Men jag ska erkänna att jag kollade en extra gång över axeln när jag gick hem, säger han.

Med tanke på att hoten har riktats på grund av att klubben riktar sig till homosexuella. Kommer du polisanmäla hoten?

– Jag får ta en funderare på det eftersom det kan handla om hat. Men det är inte helt ovanligt att man får ta emot hot som eftersom det är en liten stad och man jobbar inom krogbranschen.

Vanligt med hot

Jill Wegrup som är initiativtagare för Pride i Falkenberg säger att hon känner igen typen av hot.

– Det får man när man jobbar med sådana här frågor, säger hon, men påpekar att hon har hört mycket positivt om kvällen.

– Men det är inte konstigt om människor blir oroliga. Man ska komma ihåg att HBTQ-personer är utsatta och överrepresenterade i brottsstatistiken.

Cristoffer Gustafsson är nöjd med kvällen och hoppas på en fortsättning framåt nyår.

– Det var grym stämning. Det enda vi gör annorlunda i så fall är att vi kallar det för HBTQ-klubb. Det verkar som att en del har missuppfattat och trott att hegens klubb bara var för män, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.