Hunden kom in för en rutinmässig avmaskning, men utgången blev dödlig. Nu prickas den halländske veterinären för felmedicinering. Foto: TT Collage

Hunden fick grismedicin – och dog

Uppdaterad
Publicerad

Hunden kom in för en rutinmässig avmaskning, men utgången blev dödlig. Nu prickas den halländske veterinären för felmedicinering.

Det var ett par dagar innan nyår som det halländska hundägarparet kom in med sitt husdjur på en veterinärklinik i länet. Avsikten var att skaffa så kallat Norge-intyg – ett dokument som visar att hunden har avmaskats, vilket krävs vid inresa till Norge.

Veterinären gav hunden en spruta. Sedan åkte hund och ägare hem.

Förgiftad

Men ett par dagar senare, på själva nyårsafton, blev hunden dålig med stela leder, dåligt balanssinne och låg energi. Paret åkte med hunden till djursjukhus.

Där blev han inlagd, men repade sig aldrig. Han dog en dryg månad senare, av förgiftning, enligt djursjukhuset.

Det visade sig att han vid avmaskningen hade injicerats med läkemedlet Ivomec, en medicin mot bland annat mask och ohyra. Det är bara det att läkemedlet är avsett för grisar, nötkreatur och renar. Och det varnas särskilt i informationen om läkemedlet mot att använda det på hundar.

Veterinären erkänner misstag

Händelsen ägde rum runt förra årsskiftet. Och Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård utdelar nu en disciplinär erinran mot veterinären.

”Veterinären har varit försumlig i sin yrkesutövning”, skriver ansvarsnämnden i sitt beslut.

Veterinären erkänner att han av misstag tagit fel läkemedel. Varför det blev så kan han inte riktigt förklara, men han framhåller i sitt yttrande till ansvarsnämnden att han aldrig tidigare under sin mångåriga yrkesbana har gjort något liknande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.