Foto: SVT/Polisens förundersökning

I dag kommer domen i dynamithärvan

Uppdaterad
Publicerad

De två män som står åtalade för att ha förvarat över ett halvt ton dynamit får i dag sina domar.

Under rättegången i mitten på december yrkade åklagare Jon Lindahl på fem års fängelse för den 41 -åring som hade 550 kilo dynamit i ett flerfamiljshus i Falkenberg. Dessutom ville han att mannen skulle dömas till ett års fängelse för grov stöld, eftersom 41-åringen ska ha stulit dynamiten från sin tidigare arbetsgivare.

41-åringens advokat, Anders Roy, tyckte dock att fängelsestraffet var för långt, två år är mer rimligt enligt honom.

Sprängmedelgömma i Falkenberg

Läs också : Stor intresse för dynamiträttegång

I fallet med 30-åringen som ska ha köpt cirka 50 kilo dynamit av 41-åringen yrkade åklagaren på minst ett års fängelse. 30-åringens advokat Lars Brendel ville dock att hans klient skulle slippa fängelse, istället ville borde han få skyddstillsyn med vård.

”Nazistiska sympatier”

Båda har erkänt gärningarna, men frågan om vad dynamiten skulle användas var vid rättegången fortfarande obesvarad. Och det har varit en knäckfråga när det gäller straffen.

Åklagaren sa vid rättegången att man inte kunde se någon konkret brottsplan men att det var oroväckande att sprängmedlen sålts till en person som verkade hysa nazistiska sympatier.

Läs också: 30 åringen: ”Tog mig vatten över huvudet”

Polis spanade på huset

Det var i juli som polisen gjorde husrannsakan i två olika fastigheter i Falkenbergs kommun och det ena hittade man över ett halvt ton dynamit.

Från början var det inte alls sprängmedel som gjorde att polisen höll ögonen på 30-åringen och hans bror. Polisen spanade på deras hus på grund av misstankar om att där pågick alkoholförsäljning.

Läs också: Flera hundra kilo sprängmedel hittades i bostadshus

Men vid en husrannsakan fann man lådor med 50 kilo dynamitstavar bakom en skorsten i ett uthus. I förhören berättade 30-åringen att han köpt det av 41-åringen. Hemma hos honom hittades då den betydligt större kvantiteten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängmedelgömma i Falkenberg

Mer i ämnet