Jennie Staley och Göingegeten Alvin. Foto: SVT

Julbocken riskerar att utrotas

Uppdaterad
Publicerad

Julbocken är en välkänd figur så här i juletider. Men vad få vet är att den riktiga julbocken, eller Göingegeten som rasen heter, är utrotningshotad. Idag finns det bara ungefär 300 getter kvar i Sverige. Tre av dom bor på Elisgården utanför Falkenberg.

Jennie och Andrew Staley har länge varit intresserade av svenska lantraser.

Nu är dom bekymrade över att Göingegeten riskerar att utrotas. Vid sista räkningen 2013 fanns det 292 Göingegetter kvar i Sverige och i världen.

– Och det är väldigt tråkigt, för det fanns över 170.000 Göingegetter i Sverige på 1800-talet, säger Jennie Staley.

– Det är synd, för det är en gammal fin svensk lantras som är lämpad för svensk natur.

Vill ha killingar

Vad tror du är anledningen till att det finns så få kvar?

– De är ganska svåra att hålla. Man behöver inte getter längre heller, man behöver inte mjölken och inte raggen. Och getkött äter vi inte i Sverige.

Alvin är kastrerad, och de två andra getterna är tjejer. I framtiden hoppas Jennie att de ska få ytterligare en bock till gården.

– Vi vill ha killingar, då kan vi bidra till artens överlevnad. Den här rasen är en del av vår historia, den är en del av vårt kulturarv.

”De är jul”

Förr i tiden var det faktiskt så att bocken var en mer central gestalt än tomten i våra svenska jultraditioner.

– Kollar du på julkort från förr finns det nästan ingenting som inte har en sådan här bock med. För mig är det här jul. De är jul.

Fakta Göingegeten

  • Dessa getter är en rest av den gamla sydsvenska getpopulationen och namnet Göingeget har de fått eftersom de återfanns i Göingebygden i norra Skåne.
  • Denna typ av getter var förr allmänt förekommande i hela Sydsveriges skogsbygd och gav det fattiga och gettäta Småland öknamnet ”Getapulien”.
  • Färgen är för det mesta grå, vit/grå eller vit. Ofta är fram- och bakkropp grå och mellangärdet vitt. Mindre partier kan vara svarta. Enstaka djur kan få en brunaktig ton eller bli svartbrokiga eller rentav helt svarta. Hittills har alla Göingegetter varit behornade.

Källa: allmogegeten.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.