Mamma Margret Othman och Sidra Azzam. Foto: SVT

Känner sig isolerade på Spenshult

Uppdaterad
Publicerad

För drygt två månader sedan träffade SVT Nyheter Halland familjen Azzam. En av de första familjerna att flytta in i Migrationsverkets lokaler på Spenshult. Men boendet blev inte riktigt vad familjen tänkt sig.

Familjen Azzam kom från Syrien till Sverige för ett och ett halvt år sedan. De har redan bott på fyra helt olika platser i landet och för barnen har det blivit en ny skola varje gång.

– Här ville jag inte gå till skolan. Jag orkade inte psykiskt längre, för vi har flyttat runt så mycket, säger dottern Sidra Azzam, 14.

Spenshult

LÄS MER: Migrationsverket svarar på kritiken om Spenshult

Familjens förra boende, en anläggning utanför Mariestad, avvecklades i höstas när flyktingströmmen avtagit och Migrationsverket hade för många platser. De visste inte mycket om Spenshult när de satte sig på bussen dit den 12 december förra året.

– Sen kom chocken. Vi trodde inte att det skulle ligga mitt i skogen och att det skulle finnas en by med svenskar som skulle umgås med oss ibland. Jag vill träffa folk och lära mig saker, säger mamman i familjen Margret Othman.

– Hur ska vi lära oss språket om vi inte integrerar med svenskar, säger sonen Bashaar Azzam, 17.

Har permanent uppehållstillstånd

Familjen har permanent uppehållstillstånd och redan i oktober förra året fick familjen en kommunplacering. Det blev ändå en mellanlandning på Spenshult och de vet fortfarande inte när de får sitt permanenta boende.

– Vi frågar dem och de säger att vi ska vänta. Nu är vi trötta på förläggningar, på livet i det här rummet. Vi är som nomader med våra saker i kassar. Min familj behöver en bostad med fler rum, vi vill ha ett stabilt liv. Vi är också människor som kommit från ett modernt samhälle. Här har vi inte ens underhållning. Ingen TV eller internet för att se vad som händer i omvärlden, säger pappa Nafea Azzam.

LÄS MER: Maggan hälsar flyktingarna välkomna

Familjen Azzams situation är inte unik, eftersom många kommuner har stora problem att få fram bostäder.

– Lagen har inga sanktionsmöjligheter för den kommun som inte uppfyller det den ska göra. Då får personer som fått uppehållstillstånd stanna kvar på våra boenden och det är inte optimalt utifrån någons perspektiv. De ska ju in i samhället, säger Carl Hedberg, enhetschef på  Migrationsverket i Halmstad.

Av de personer som är inskrivna på asylboenden i Halland har ungefär en tredjedel giltigt uppehållstillstånd.

– Vissa väntar på kommunplacering och vissa väntar på att få komma till sin anvisade kommun, säger Carl Hedberg.

Fem kvadrat per person

På Spenshult har Migrationsverket plats för 660 personer, men för tillfället bor där bara omkring 360 stycken. Familjen Azzam bor inte i den stora huvudbyggnaden. I stället delar de ett mindre hus med fem andra familjer. De har ett rum, utan kök och toalett, där alla sex familjemedlemmar bor tillsammans. Fem kvadratmeter per person är tillräckligt enligt Migrationsverkets regler.

– I det här huset bor cirka 20 barn.  Det går inte att plugga här. Oavsett tid på dagen, så är det alltid barn som stör och skriker, säger Sidra Azzam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spenshult

Mer i ämnet