Översvämningsskyddet som består av plastlameller, går flera meter ner i marken. Till det yttre består det av korténstål. Foto: SVT

Kungsbacka i riskzonen

Uppdaterad
Publicerad

Kungsbacka är ett av 18 riskområden i Sverige när det gäller höjda vattennivåer. Med översvämningarna i december 2006 i minnet tycker kommunen att de tar frågan på allvar.

Längs Kungsbackaån i centrala Kungsbacka har kommunen byggt översvämningsskydd. Utsidan består av korténstål, men det verkliga översvämningsskyddet som består av plastlameller, sitter innanför och går flera meter ner i marken.

– Så att det inte ska tränga in vatten under skyddet, säger Karl Lundgren, förvaltningschef på Teknik i Kungsbacka.

#vårtklimat – skyfall

Han pekar ut över vallen som skyddar bebyggelsen från översvämningar.

– Men här är det mer en gestaltningssak så att det ska se trevligt ut i stadsmiljön, säger han.

Kungsbacka riskområde

Nytta har kombinerats med nöje i Kungsbackas översvämningsskydd, som nu har stått i drygt ett år. Med översvämningarna 2006 i minnet och med vetskapen om att Kungsbacka är ett av 18 riskområden för översvämningar i Sverige, så tog arbetet fart.

Nu planeras fler liknande skydd. Men även om klimatfrågan handlar om att rusta upp för ett samhälle långt framåt i tiden, så menar Monica Neptun (FP), som är ordförande för nämnden för Teknik i Kungsbacka, att det inte råder någon politisk oenighet när det gäller satsningarna.

– Jag upplever inte det. Jag tror att alla inser att det här är en viktig fråga. Den måste vi ta, det finns liksom inget alternativ, säger hon.

Politikerna eniga

Är inte frågor som rör oss på kortare sikt mer intressanta? Det ligger ju väldigt långt fram i tiden.

– Det gör det naturligtvis och det är ju lättare att ta i någonting som ska bli klart i övermorgon. Men jag tror att de flesta inser att det här är en fråga som vi måste ta i. Så jag har inte upplevt att det skulle vara några motsättningar, säger Monica Neptun.

Stigande havsnivåer

Men det är inte bara Kungsbackaån som kommunen har att brottas med när det gäller stigande vattennivåer.

– För vår del är havsnivån också ett problem. Ska man behöva gå så långt som man gjort i Holland och England där man bygger vallar mot havet och portar och annat? Det är något som vi också tittar på. När är nivåerna såpass höga att detta blir aktuellt? säger Karl Lundgren.

Hur långt har ni kommit i ett sådant arbete?

– Det är mer på idé och spekulationsstadiet än så länge. Någonting kommer att behöva göras. Men när eller om det blir aktuellt, det vet vi inte riktigt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat – skyfall

Mer i ämnet