Foto: SVT

Kungsbackapräst avkragas permanent

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen slog överklagandenämnden fast Domkapitlets beslut vad gäller den präst i Kungsbacka som sedan tidigare avkragats.

Det var i december som domkapitlet i Göteborgts stift valde av avkraga prästen. Mannen valde då att överklaga till Svenska kyrkans överklagandenämnd. Men där får han alltså inget gehör.

– Det innebär att mannen är fråntagen prästämbetet och därmed rätten att verksam som präst. Han har inte längre befogenhet att till exempel genomföra dop, vigslar eller begravningar, förklarar Tomas Pettersson, kommunikatör på Göteborgs stift.

Kungsbackaprästen

Inledde relation utanför äktenskapet

Det var efter anklagelser om att den aktuelle prästen skulle ha sextrakasserat och diskriminerat en kollega samt att han inlett ett förhållande med en kvinna med missbruksproblem som sökt själavård hos honom som domkapitlet tog beslutet att avkraga mannen.

Läs också: Samlar röster åt avkragad präst

SVT Nyheter Halland har tidigare rapporterat om kungsbackaprästen och i februari berättade vi att mannen fick stöd i form av en namninsamling på sociala medier. Stödet fick den kvinna som han inlett en relation med att känns sig utsatt eftersom att hon finns kvar inom församlingen.   

Kan var kvar inom församlingen

Men trots att mannen fråntas rätten att utföra stora delar av sina arbetsuppgifter så kan han ändå bli kvar inom församlingen.

– Det är upp till arbetsgivaren, i detta fallet kyrkorådet, att besluta om. Rent teoretiskt kan man kanske försöka hitta någon tjänst åt honom med andra arbetsuppgifter. Ett alternativ är annars att åberopa arbetsbrist och säga upp honom, förklarar Tomas Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kungsbackaprästen

Mer i ämnet