Kvinna önskar bättre hjälp från Göteborgs stift

Uppdaterad
Publicerad

Prästen som avkragats i Kungsbacka har överklagat beslutet. Samtidigt vill kvinnan som han inledde ett förhållande med när hon sökt hjälp hos honom ha bättre stöd från stiftet.

Kvinnan som vi kallar Anna sökte själavård hos en präst i Kungsbacka som skulle hjälpa henne ur sitt missbruk. Istället inledde prästen ett förhållande med henne. Domkapitlet i Göteborgs stift valde sedan att avkraga prästen, det vill säga ta honom ur tjänst. Efter det har prästen fått stöd via bland annat en uppropslista i sociala medier, och även fått stöd från en lokal kristdemokratisk politiker.

– Jag kunde inte vara kvar i församlingen i början på grund av det som hände. Jag var slut som människa, säger Anna.

Kungsbackaprästen

Hon är idag kvar i församlingen men upplever att hon är utfryst. Anna hoppas därför att situationen ska bli bättre med hjälp från ansvariga på Göteborgs stift.

– Det här är självklart en tragedi för väldigt många, säger Ulf Sjögren som är stiftsprost i Göteborgs stift.

Vad har ni gjort för att göra situationen bättre i församlingen?

– Jag har själv varit där nere och vi har erbjudit kvinnan stöd kontakter till Själavårdscentrum. Jag har även talat med henne själv och jag har fått den uppfattningen att hon varit nöjd med stödet hon fått från vår sida hittills, säger Ulf Sjögren.

Prästen som avkragats har överklagat beslutet och nu väntas slutgiltigt besked från överklagandenämnden i Svenska kyrkan under våren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kungsbackaprästen

Mer i ämnet