Foto: SVT

Lång väntan på beslut om asyl

Uppdaterad
Publicerad

Väntan på besked om asyl blir allt längre och i Halland väntar omkring 4.500 personer på beslut om de får stanna i Sverige eller inte. Derakhshan och Mohammad Mohammadi har väntat i över ett halvår.

– Det är väldigt hårt för alla som väntar. Men för vissa är det bättre. Men för mig är det väldigt svårt, säger Mohammad Mohammadi.

Det gifta paret Derakhshan och Mohammad Mohammadi kommer från Afganistan och har bott på Nissaströms asylboende sedan i höstas. I väntan på besked om uppehållstillstånd är de flitiga studenter i svenska och drömmer om framtiden.

#flykt

Vill bli läkare

– Jag vill bli läkare och jag vill vara nyttig i ett nytt land. Jag vill studera nya saker och göra nya saker, säger Derakhshan. 

– Jag vill bli doktor och psykolog. Kanske både och. Vi vill bosätta oss här. Kanske i ett hus så småningom, säger Mohammad.

Väntan blir allt längre

Enligt Migrationsverket väntar flertalet av dem som sökte asyl i Sverige i höstas fortfarande på beslut. Och väntan ökar för varje månad. Genomsnittet är nu på tio månader.

I Halland är omkring 5 080 boende inskrivna i Migrationsverkets system. Av dem väntar nu omkring 4 500 personer på beslut om uppehållstillstånd. På boendet utanför Oskarström bor drygt hundra personer och nästan alla väntar.

Derakhshan och Mohammed har ingen aning om när det blir deras tur.

Vad tror du händer med er om dom säger att ni inte får stanna?

– Oh, hjälp nej. När jag tänker på det här nej nej, säger Derakhshan Mohammadi.

Så många väntar på besked om asyl i Halland

Falkenberg 1335

Halmstad 1394

Hylte 476

Kungsbacka 277

Laholm 442

Varberg 550

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet