Se inslaget om jaktmordet i Knäred ur Veckans brott

Leif GW om jaktmordet: ”Polisen fast i fel spår”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Halland tillbakavisar kriminologens kritik. Senast i somras genomförde polisen förhör efter nya uppgifter i nästan tio år gammal mordutredning i Knäred.

Det var dagen innan älgjakten i oktober 2006 som Malte Johnsson mördades vid sitt jakttorn i Vångadal, utanför Knäred i södra Halland.

Mordet är en fortfarande en olöst gåta. SVT:s Veckans brott har i veckan tagit upp fallet.

Olösta mord i Halland

Se hela avsnittet i SVT Play: Veckans brott

För tillfället arbetas inte aktivt med utredningen. Men när det kommer nya uppslag återupptas den, uppger Cecilia Bergsten, tillförordnad chef för polisens grova brott-grupp i Halland.

Förhör i somras

Senast skedde det strax efter sommaren i fjol.

– Då fick vi in nya information som gjorde att vi höll förhör. Den gången ledde det iinte utredningen vidare, säger Cecilia Bergsten.

Kriminogen Leif GW Persson är övertygad om att mördaren fanns i Malte Johnssons bekantskapskrets.

– Polisen fastnade olyckligtvis i att det var kriminella förmågor, sannolikt från Halmstad, som kommit för att själa koppar och då sprungit på Malte i skogen där. Jag ser det som otänktbart, säger Leif GW Persson.

”Knarkare från Halmstad”

Malte Johnsson och en jaktkamrat var ute och jagade rådjur när mordet skedde. Jaktkamraten som satt i ett jakttorn ett par hundra meter bort hittade honom död, ihjälhuggen med ett stort antal hugg på kroppen. Jaktkamraten säger sig inte ha sett eller hört någonting.

Malte Johnsson tycks ha klivit ner självmant från jakttornet innan han höggs ihjäl.

– Hade det kommit en knarkare från Halmstad hade han nog inte lämnat tornet. Då hade han ropat på jaktkamraten i komradion, säger Leif GW Persson.

Cecilia Bergsten slår ifrån sig den kritiken från kriminologen.

– Vi har arbetat brett med i huvudsak tre olika linjer i den här utredningen, säger hon.

Vilka det är vill hon inte gå in på.

Saknas tekniska bevis

Malte Johnssons jaktvapen är försvunnet sedan mordet.

Att även mordvapnet, eventuellt en yxa, aldrig påträffats har varit försvårande för utredningen. Det finns inte heller mycket teknisk bevisning att gå på. Några DNA-spår har med nuvarande kända metoder inte kunnat säkras.

Det som kan föra utredningen framåt i nuläget är vittnesuppgifter om personer och bilar som rört sig i området.

– Eller förstås någon som kan peka ut en gärningsman, säger Cecilia Bergsten.

Under onsdagen kom ett tips in till polisen som man kommer att gå vidare med.

– Det är ett tips som troligtvis kommer att leda till förhör. Mer kan jag inte säga i dagsläget, säger Cecilia Bergsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Olösta mord i Halland

Mer i ämnet