Den åtalades advokat Leif Silbersky. Foto: TT

Leif Silbersky: ”Kan inte bli fängelse”

Uppdaterad
Publicerad

40-åringen mördade sin vän. Hans advokat, stjärnadvokaten Leif Silbersky, kommenterar nu sin klients inställning för SVT Nyheter.

– Jag yrkar på att han ska dömas till vård.

Det var under en middagsbjudning i december som mannen gick till attack mot en nära vän. Enligt åtalet knivhögg han honom i bröstet vilket orsakade skador på hjärtat och den högra lungpulsådern. Mannen avled av sina skador genom förblödning.

Senare gick mannen till attack med en yxa mot ett par i en fastighet intill.

– Hans minnesbild är inte fullständig men han ifrågasätter inte åklagarens påstående, säger Silbersky.

Tyst om bakomliggande orsaker

Mannen erkänner alltså i princip det som åklagaren lägger honom till last men vad som ligger bakom dådet vill inte Silbersky kommentera.

– Den förklaringen kommer han att återupprepa i tingsrätten. Jag vill inte gå in på det.

”Kommer dömas till vård”

Att det sedan tidigare står klart att mannen led av en psykisk störning vid tillfället för dådet och att han fortfarande gör det får Leif Silbersky att känna sig säker på utgången.

– Det kommer att ha den betydelse att han icke kan dömas till något fängelsestraff utan att han kommer att dömas till vård.

Vad kommer du yrka på?

– Att han ska dömas till vård, säger Leif Silbersky.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.