Lustgas är lagligt och säljs bland annat i små gaspatroner. Nu varnar överläkare Kai Knudsen för riskerna med berusningsmedlet. Foto: SVT

Fester lockar med lustgas

Uppdaterad
Publicerad

Lustgas har enligt flera som SVT Nyheter Halland talat med blivit en stor inkomstkälla när man arrangerar fester. På de ravefester som förekommit i Halmstads kommun sedan i våras har polisen reagerat på en stor mängd lustgas.

– De första femtio som kom till festen i skogen runt Harplinge erbjöds lustgas, säger Thomas Turesson.

Lustgas (N2O) används inom vården som en form av bedövning. Det är lagligt, används inom livsmedelsindustrin som drivgas och finns att köpa i vanliga butiker som gaspatroner.

Säljs på fester

Att ungdomar använder det är inget nytt men flera med insyn säger till SVT att lustgasen har blivit en stor inkomstkälla för de som arrangerar fester. Gasen säljs i ballonger som andas in.

– Det händer att man köpt en stor tub som man fyller ballonger med. En ballong säljs för 30-40 kr vilket ger stora summor i mellanskillnad till försäljaren, säger en anonym källa till SVT.

Polisen är medveten att det är lagligt med lustgas men gillar ändå inte utvecklingen.

– Jag tycker inte om att det pågår okontrollerat bruk av lustgas, säger polisinspektör Thomas Turesson.

På fester runt Halmstad

Fyra ravefester har arrangerats runt Halmstad sedan i våras utan tillstånd. Polisen har vid två tillfällen åkt dit och beslagtagit narkotika. Flera ungdomar och en arrangör är sedan början av oktober misstänkta för ringa narkotikabrott och brott mot ordningslagen. Polisen har även lagt märke till en omfattande mängd lustgas som erbjud eller säljs i de här sammanhangen.

– Vi har aldrig påträffat detta tidigare. Det är förvånande och vi börjar fundera över vilket typ av lagstöd vi poliser har osv, säger Thomas Turesson, polisinspektör.

Akut syrebrist

Kai Knudsen är överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och specialiserat på berusningsmedel. Han oroas över den här utvecklingen.

– Det är förkastligt att det säljs på fester för det är potentiellt farligt. Om man får i sig lustgasen ren utan syre kan kroppen få en akut syrebrist. När man andas in ur en ballong sköljer man ut syret ur kroppen och det kan leda till svimning, kramper och trigga hjärtrubbningar och det kan vara farligt, säger han.

Läs också: Svårt att få tillstånd för att dansa hela natten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.