Anna Fallkvist följde med sina barn på en ravefest för att bilda sin uppfattning. Foto: SVT

Svårt att få tillstånd för att dansa hela natten

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte enkelt att få tillstånd till en fest där dans ska pågå en hel natt. Det kan vara en anledning till att otillåtna fester, så kallade rave, anordnas.

I början av oktober slog polisen till mot en otillåten ravefest som hölls på ett industriområde i Oskarström. En man är nu misstänkt för brott mot ordningslagen för att arrangerat tillställningen.

– Om det finns förutsättningar för att ett tillstånd ska kunna beviljas så kommer vi naturligtvis att bevilja det, men det krävs ganska mycket av arrangören för att uppnå de nivåerna, säger poliskommissarie Christer Andersson.

Fick en positiv bild

Anna Fallkvist har barn som är intresserade av rave. Hon följde med dem på en ravefest för att bilda sin uppfattning.

– Jag fick en väldigt positiv uppfattning om gemenskapen mellan alla som var där. Det var ett väldigt omhändertagande av varandra. Det man hör talas om att tjejer blir antastade på festivaler existerar inte där, säger hon och fortsätter:

– Nackdelen är att de här personerna vill dansa hela natten. De vill inte sluta klockan tre när tillstånden slutar utan de vill fortsätta till klockan nio på morgonen. Om man kan komma till någon uppgörelse där vet jag inte.

Restriktiva med att ge tillstånd

Polisen är tydlig med vilka riktlinjer som finns.

– Det är till tre som danstillstånden gäller. Vi är väldigt restriktiva med att ge tillstånd som går utöver de här tiderna. Den polisiära bemanningen i Halmstad bygger på att krogarna stänger klockan tre, är utrymda klockan halv fyra och att folk vänder hem vid den tidpunkten, säger Christer Andersson.  

Flera krav att uppfylla

Det är kommunen som sätter reglerna för utskänkningstillstånd av alkohol. Normalt slutar ett tillstånd vid ett. När det gäller tillstånd för offentlig dans kan det sträcka sig till tre. För att ha fest krävs generellt att det finns ordningsvakter som gör det möjligt att begränsa antalet personer, så att brandsäkerheten uppfylls i den lokal som används.

Om musik spelas får allmänheten inte störas. Trafiken är en annan faktor som polisen bedömer. Vissa platser är inte lämpade för mycket trafik medan andra har goda parkeringsmöjligheter.

Vad gäller ravefesten i Oskarström fick polisens vakthavande befäl uppgift om att det fanns narkotika där, och det ledde till att polisen stoppade festen.

– Primärt var det narkotikan. Sekundärt handlade det om saknaden av tillstånd, säger Thomas Turesson, polisinspektör.

Läs också: Fester lockar med lustgas

Ingen dans utan tillstånd

Oavsett om en det serveras alkohol på en fest eller om den arrangeras i en lokal, så behöver arrangörerna ha ett särskilt danstillstånd. År 2014 motionerade Liberala riksdagsledamöter för att ta bort kravet om danstillstånd men än så länge har varken proposition eller beslut tagits i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.