Stormfälld skog efter stormen Gorm. Foto: TT

Många miljoner blåste bort i stormen

Uppdaterad
Publicerad

Skadorna efter stormen Gorm är större än väntat.

– Det är ganska omfattande och många stora skador, säger Lena Nilsson, skadechef på Länsförsäkringar Halland.

Länsförsäkringar i Halland håller just nu på att sammanställa skadorna efter stormen Gorm och skadorna är större än väntat. Hittills har försäkringsbolaget fått in omkring 1200 skadeanmälningar och de förväntas bli fler.

– Just nu är det svårt att överblicka. Det ringer hela tiden, säger Lena Nilsson, skadechef på Länsförsäkringar Halland.

Ovädret Gorm

Södra Halland värst drabbat

Värst drabbat är de södra delarna av Hallandskusten. De flesta anmälningarna kommer från Laholm, Halmstad och Falkenberg.

Lena Nilsson uppskattar företagets skadekostnad till 50-70 miljoner kronor.

Bland annat har ett par hundra bilar skadats av kringflygande föremål, lador har blåst sönder och mycket träd har vält i vinden.

Fler anmälningar

Och sannolikt kommer telefonerna fortsätta ringa ett tag till framöver. På måndagen gick skogskoncernen Södra ut och varnade för att inventera skogsskador för tidigt eftersom den kraftiga vinden höll i sig.

– Vad det gäller skogen så har vi inte fått in så mycket än. Många skogsägare har inte inspekterat sin skog än, säger Lena Nilsson.

Först om ett par veckor kommer försäkringsbolagen ha en mer komplett bild över hur stora skadorna är. Fler skadeanmälningar är dock att vänta.  

– Men förhoppningsvis har vi fått in det mesta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ovädret Gorm

Mer i ämnet