Bilarnas vara eller icke vara på stranden i Mellbystrand är ännu inte avgjord. Foto: SVT

Miljööverdomstolen kommer pröva bilfrågan i Mellbystrand

Uppdaterad
Publicerad

Bilarnas vara eller icke vara på stranden i Mellbystrand är ännu inte avgjord. Mark- och miljödomstolen satte i våras stopp för biltrafik på stranden i Mellbystrand. Efter Laholms kommuns överklagan ska nu domen prövas igen av miljööverdomstolen.

Frågan om bilar ska få köras och parkeras på Mellbystrand är en långdragen fråga som har skapat två läger i Laholms kommun. Kommunen själv står fast vid att en majoritet vill ha bilism på stranden samtidigt som föreningen Strandmiljö Laholm som oförtrutet kämpat emot.

LÄS MER: Domstol förbjuder parkering på stranden

Föreningen fick till slut rätt i våras i en dom i mark- och miljödomstolen. På fredagen kom beskedet att domen kommer att överklagas hos miljööverdomstolen.

Trots en lång konflikt var inte Sten Wendel, som representerar föreningen Strandmiljö Laholm, besviken över beskedet.

– Det var väntat. Domen, som jag uppfattade det, innehöll brister, säger han.

LÄS MER: Kommunen kommer att överklaga bilstrandsförbudet

Strandmiljö Laholm förväntar sig ett förbud mot bilar på lång sikt.

– Det är bra att ärendet prövas i högre instans, säger Sten Wendel.

Mark- och miljööverdomstolen i Svea hovrätt är sista instans i mål där första instans till exempel är en kommun.

”För mig är det självklart att ha bilar på stranden”

Kommunstyrelsens ordförande. Elisabet Babic (M) tycker beskedet var bra. Hon menar att kunna ta bilen ner på stranden är en fråga om allas rätt till stranden.

– Det stänger inte ute någon att ta sig ner på stranden. För mig är det självklart att ha bilar på stranden. Jag kör ner vid kollonivägen och parkerar. Ska jag bara ner och doppa mig tar jag bara morgonrocken på mig och hoppar i och badar, säger Elisabet Babic.

Enligt Babic var domen full med brister och särskilt dålig för att de inte kontaktat kommunen ordentligt.

– Jag blev förvånad över domen. Det var för lite dialog med kommunen och markägarna. I den nya prövningen ska vi föra fram att dagens bilar inte läcker olja. Bilbesiktningen ser ju om en bil läcker olja, säger Babic.

Fick besked via sms

Även vice ordföranden i kommunstyrelsen var lättad efter beskedet han fick via sms från kommunchefen.

– Det var ju bra. Hade vi inte fått det hade det ju domen legat fast vilket vi från kommunledningen inte gillar, säger Erling Cronqvist (C).

Cronqvist menar att majoriteten av kommunens representanter vill kunna parkera bilen på stranden.

– Vi har ju anlitat de bästa experter för hjälp. Jag tror att stora delar av fullmäktige är positiva till att det går att parkera på stranden, säger Erling Cronqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.