Länsstyrelsen har fått ett nytt uppdrag Foto: Föreningen strandmiljö Laholm

Domstol förbjuder parkering på stranden

Uppdaterad
Publicerad

Den kan vara en fara för miljö och hälsa. Det anser mark- och miljödomstolen som nu sätter stopp för den bilstranden i Mellbystrand och Skummeslövsstrand.

Bilstranden vid Laholmsbukten har diskuterats i åratal och debatten har stundtals varit hätsk mellan de som är för och de som är emot.

Kommunen vill, liksom en hel del invånare, fortsätta använda stranden som parkering under varma sommardagar.

Läs också: Majoritet för strandtrafiken i SVT-omröstning

Men föreningen Strandmiljö Laholm har oförtrutet kämpat emot. Och föreningen får nu till slut rätt i en dom i mark- och miljödomstolen.

Tolv kilometer

Laholms kommun förbjuds att ”upplåta strandområdena i Skummeslövsstrand och Mellbystrand för parkeringsändamål”, skriver mark- och miljödomstolen.

– För min del handlar det här bland annat om att barn och lek ska hållas i sär från biltrafik, men också att det finns lagar och regler och som det är nu tolkas de olika av olika kommunen. Därför har vi velat att en domstol ska avgöra vad som gäller, säger Sten Wandel, medlem i Strandmiljö Laholm och drivande i rättsfrågan.

Förespråkare för att bilstranden ska vara kvar pekar ofta på att mer än hälften av den tolv kilometer långa stranden i Mellbystrand och Skummeslövsstrand är bilfri och det därmed går att välja vad man föredrar.

Sten Wandel köper inte det argumentet.

– Om kör från inlandet ut till stranden kan man göra det valet, men om man som vi har hus vid stranden vill man ju inte sätta sig i bilen och åka till en annan del av stranden, säger han.

Vill inte ha kaos

Ordföranden i kommunens miljö- och byggnadsnämnde, Ove Bengtsson, säger till SVT Nyheter Halland att domstolen inte verkar förstå konskevnserna av ett förbud och att tillfartsvägarna till stranden nu riskerar att korka igen av parkerade bilar.

Läs mer: Kommunen kommer överklaga bilstrandsförbudet

– Det är klart att vi inte vill ha ett kaos. Jag skulle helst se en smidig övergång nu och vi kan tänka oss att en mindre del av stranden används som parkering i sommar tills kommunen ordnat andra parkeringsplatser. Vi har i föreningen gjort en inventering där vi fick fram att det finns omkring 5 000 parkeringsplatser om man använder obebyggda grönytor uppe i samhället, säger Sten Wandel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.