40-åringen som misstänks för mord och mordförsök i Forsbäck under en psykos sökte vård inom psykiatrin redan i augusti. Foto: SVT/TT

Misstänkte mördaren kan ha fått fel vård

Uppdaterad
Publicerad

Den 40-åring som står åtalad för att i december ha huggit ihjäl sin bästa vän och skadat två grannar i Forsbäck under en psykos, sökte psykiatrisk vård långt tidigare. Men han fick inte den vård han behövde menar en expert på området. Efter att SVT Nyheter Halland tagit upp fallet överväger nu vården att själv granska ärendet.

– Om man inte sköter den här gruppen med psykossymtom, varför ska man då finnas? säger Lennart Lundin, specialist i klinisk psykologi.

Redan i augusti trodde den åtalade 40-åringen att det fanns en avlyssningscentral hos grannarna och att hans bästa vän var hjärnan bakom en komplott mot honom, några månader senare ska han ha mördat vännen och skadat grannarna svårt. Enligt Lennart Lundin, som bland annat jobbat som utvecklings-  och forskningschef inom psykosvården på Sahlgrenska i Göteborg, ökar mannens symtom risken för att ta till våld.

Granndådet i Onsala

– Det finns människor som tror att KGB är efter dem eller att Putin är efter dem. Risken att de skulle stöta på honom och vilja tala honom till rätta är ju i princip obefintlig. Men om det är så att den man tror är förföljaren är ens granne så ökar ju risken faktiskt.

Hänvisades till vårdcentralen

40-åringen skrevs enligt förhör in på Varbergs sjukhus med diagnosen svår depression med psykos. Fyra dagar senare skrevs han ut.

Mannen blev hänvisad till återbesök på vårdcentralen efter en månad. Detta trots att frun, som själv är läkare, sa att detta var ett fall för psykiatrin och att primärvården har svårt att hantera den här typen av patienter. Det överensstämmer inte heller med Region Hallands egna riktlinjer.

– Generellt så är det så att att det vanligaste att man har kontakten inom den psykiatriska öppenvården. Men det går inte att säga att det är fel att man i vissa lägen kan göra den bedömningen att man har en kontakt i närsjukvården i stället, säger chefsläkaren Thomas Wejstam.

Men Lennart Lundin tycker att det är ett obegripligt agerande.

– Den naturliga bedömningen vore säkert att det här är en högriskpatient. Personer med den här kombinationen hör till de som man bör följa upp ordentligt och som bör följas upp i specialistpsykiatrin.

Personalsituationen var akut

Förra sommaren var personalbristen så akut inom slutenvården i Varberg att psykosavdelningen tillfälligt stängdes. Och arbetsmiljön har blivit allt sämre. SVT Nyheter Halland har varit i kontakt med personer som jobbar inom psykiatrin som menar att finns ett samband mellan hanteringen av 40-åringen och arbetsmiljöproblemen.

– Det kan inte jag uttala mig om för jag vet inte hur den enskilda kliniska bedömningen har gjorts. Det kan finnas anledning att göra en granskning, säger Thomas Wejstam.

Kommer du göra en anmälan enligt Lex Maria?

– Jag får titta på ärendet innan jag kan säga det.

Huruvida en annan typ av vård hade kunnat påverka den tragedi som sedan inträffade är enligt Lennart Lundin svårt att säga.

– Framförallt för att man inte sett sjukhusets analys. De flesta psykiatriska verksamheter skulle nog gjort en Lex Maria i det fallet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granndådet i Onsala

Mer i ämnet