Foto: TT

Misstänkt stöldliga stjäl sadlar

Uppdaterad
Publicerad

Sadlar för uppemot en halv miljon kronor har stulits på två hästgårdar i Fjärås och en i Åsa. Och efter den senaste vågen av sadelstölder i Västsverige tror polisen att det är en liga som är i farten.

– De påminner om varandra och de vet ungefär vad de vill ha. De riktar in sig på de dyrare sadlarna, säger David Lorentz, förundersökningsledare hos polisen i Kungsbacka.

Stölder för miljontals kronor

Det var Göteborgs Posten som först rapporterade om en rad sadelstölder som har skett på olika håll i Västsverige i sommar. Senast förra veckan stals sadlar för över en miljon kronor i Trollhättan och Vänersborg, skriver Göteborgs Posten. Polisen där tror att gärningsmännen har tagit tjuvgodset ut ur landet. Nu har alltså även gårdar i Fjärås och Åsa blivit drabbade.

Kom som en chock

– Det kom som en chock för mig. Jag känner mig inte säker längre, säger Rebecca Alness, som driver ett av stallen i Fjärås.

Hur mår hästarna? Var de i stallet när sadlarna blev stulna?

– Som tur var är de på sommarbete. Hade de varit det hade jag haft ännu mer ont i magen, säger hon.

Sadlarna går inte att ersätta

På hästgårdarna i Fjärås är flera personer drabbade, eftersom folk har hyrt in sig och haft sina sadlar i gemensamma utrymmen. Och det värsta är inte värdet av de stulna sadlarna.

– Det kan ta år att hitta en sadel som passar. Två av tjejer här som har blivit av med sina sadlar kommer inte att kunna rida nu, säger Rebecca Alness, som driver ett av stallen.

På de två gårdarna i Fjärås har totalt 27 hopp- och dressyrsadlar blivit stulna. Men Rebecca Alness westernsadlar lämnade de kvar.

– De var väl enklast att ta med sig. Mina westernsadlar väger rätt så mycket, säger hon.

Kommer att öka säkerheten

Rebecca Alness trodde att hennes stall var säkert. De har galler för fönstren och en bra dörr. Men nu kommer hon att installera larm och kameror också.

– Jag vet inte hur de lyckades komma in. Det ser ut som att de har brutit sig in med kofot, säger hon.

Polisen vill ha tips

Polisen i Kungsbacka har nu inlett en förundersökning. Och de kommer att samarbeta med de som utreder de andra stölderna i Västsverige.

Hur går ni vidare nu?

– Vi har säkrat spår på platsen och skickat dem på analys. Och det viktigaste nu är att folk hör av sig till oss om de har gjort några iakttagelser. Än så länge har vi inte fått in några tips allas, säger David Lorentz.

Varnar för fler inbrott

Och dessutom har de tagit kontakt med Ridsportsförbundet.

– Vi utesluter inte att det kan komma att bli fler inbrott. Kanske ska man ta hem sin sadel efter ridlektionen, säger han.

Har du varit med om liknande stölder förut?

– Det har varit några sadelstölder tidigare, men mig veterligen så har det inte förekommit i den här omfattningen i vårt distrikt. Så för mig är det här nytt, säger David Lorentz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.