Anders Höglund tror att det är 20 – 22 sadlar som har blivit stulna. Foto: SVT

Sadelstölder plågar stallägare

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i landet har det i sommar begåtts flera fall av sadelstölder. I Kungsbacka drabbades flera stall i förra veckan.

Stallägaren Anders Höglund är en av flera i Kungsbacka som drabbats av stölderna.

– Uppskattningsvis så tror jag det är 20-22 sadlar. Det är stigbyglar, remmar och annat som tjejerna har till sina hästar. Det känns inget vidare, säger han.

”Finns en marknad”

Linköping, Trollhättan och Kungsbacka. Ja, det är bara några platser runt om i landet som i sommar drabbats av sadelstölder. Och på kungsbackapolisen har man en enkel förklaring till varför sadlarna blivit ett hett byte.

– De är värda rätt mycket pengar, är inte inlåsta jättenoga har det visat sig och det finns en marknad för sadlar. Jag gör en liknelse med båtmotorer som vi har haft problem med tidigare. Där har vi idag en bättre samverkan i hamnarna och bättre lås. Då får man byta till något annat, säger Klas Olsson, polisen Kungsbacka.

”Det är lite förnedrande”

Sadlarna tror polisen sedan går vidare utomlands. För Anders Höglund i Kungsbacka går vardagen nu vidare. Men eftersom han också hyr ut stallplatser så skadar stölderna på mer än bara  ett sätt.

– Det blir ju väldigt olustigt och i och med att vi har massa inackorderingar så känner man kanske att man kan tappa förtroendet för oss, att man inte får ha sina saker i fred. Det är lite förnedrande helt enkelt. Det är hemma hos oss, inne hos oss. I vår värld, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.