Jenny Rappe menar att lärplattor och mobiltelefoner blivit ett bra stöd för elever med dyslexi. Foto: TT/SVT

Ny teknik hjälper dyslektiker

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen är det världsdyslexidagen. Jenny Rappe, ordförande för dyslexiförbundet i Varberg och Kungsbacka, slår ett slag för smarta telefoner, appar och lärplattor.

– I dag finns det mängder med appar som dels skriver, dels läser upp. Utvecklingen har gått enormt fort och underlättar verkligen för dyslektiker, säger Jenny Rappe.

Hon ser många fördelar med den här typen av hjälpmedel, jämfört med teknik som funnits tidigare. Dels är de mer lättåtkomliga, dels kostar de mindre. De licensierade datorprogram som funnits tidigare har varit dyra för skolorna i kommunerna att köpa in.

– I dag har i stort sett alla en telefon, och på det sättet har man sitt hjälpmedel med sig överallt, hela tiden, säger Jenny Rappe.

Ny syn på kunskap

Hon betonar också vikten av att alla elever med dyslexi får tillgången till olika typer av hjälpmedel i skolan.

– Får man bara penna och papper och ska lära sig läsa på det traditionella sättet så sjunker kanske självkänslan, om man nu är en elev som har svårt för att läsa och skriva. Får man däremot en lärplatta som man är duktig på så får man kanske en helt annan syn på kunskap.

Jenny Rappe menar att ju tidigare i livet man får en positiv syn på kunskap och läsning, desto troligare är det att den synen sitter i längre fram i livet också.

– Telefonerna och plattorna har också inneburit att de med läs- och skrivsvårigheter fått en helt annan tillgång till nyheter och information. En tidning kan vara omöjlig att ta sig igenom, men med hjälp av den nya tekniken kan man få allt innehåll online uppläst.

Läs även: Petra föreläser – kallar dyslexi för ”Dysse”

Viktigt att alla får lärplattor

Hon tycker också att det finns en poäng i att alla elever i en klass får tillgång till lärplattor. På det sättet kan kanske den elev som som har läs- och skrivsvårigheter känner sig mindre utpekad.

– Om alla elever har varsin så syns det inte så tydligt vem det är som har dyslexi i en klass.

Tillgången till lärplattor för elever utan särskilda behov varierar dock i de halländska kommunerna. I till exempel Hylte och Laholms kommuner får inte alla elever på högstadiet en individuell lärplatta. Så är det däremot i bland annat Falkenberg och Kungsbacka.

Världsdyslexidagen infaller i år under den europeiska dyslexiveckan 3-9 oktober. Temat för veckan är ”hitta ditt sätt att läsa”. Fler olika arrangemang anordnas i hela landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.