Det har gått drygt ett år sedan Git Spång hittade sin 32-åriga dotter, hennes enda barn, död på Gits gård utanför Falkenberg. Foto: SVT (arkiv)

”Otrolig lättnad” – Annas död utreds igen

Uppdaterad
Publicerad

32-åriga Anna Spång-Lyng hittades död på en gård utanför Falkenberg förra året och polisen menade tidigt att dödsfallet inte var kopplat till något brott. Det har Annas mamma, Git Spång, aldrig köpt. Nu är hon lättad efter beskedet att förundersökningen öppnas igen.

– Äntligen! Jag har slagits för det här i ett år, sedan Anna dog, säger Git Spång.

Det har gått drygt ett år sedan Git Spång hittade sin 32-åriga dotter, hennes enda barn, död på Gits gård utanför Falkenberg. Polisen arbetade inledningsvis med hypotesen att det kunde röra sig mord.

Men ganska snart avfärdade polisen misstanken om mord och teorin blev istället att Anna dött till följd av en olyckshändelse. 

Anna hittades död på gård

LÄS MER: Inget brott bakom kvinnas död

I förra veckans avsnitt av Veckans brott i SVT riktades kritik mot hur polisen hanterat fallet, och att det tidigt skrevs av som en olycka. I efterhand har det visat sig att det finns flera frågetecken att rätta ut kring Annas död.

Specialenhet utreder

Git Spång är kritisk till hur utredningen bedrivits, och enligt henne gjordes det inte någon ordentlig teknisk utredning på platsen i inledningsskedet.

– De har inte bedrivit nån utredning, säger Git Spång.

Men nu har en specialenhet inom polisen öppnat förundersökningen igen. Och på lördagsförmiddagen besökte polisen och tekniker Gits gård igen.

– Först sa de att de bara skulle vara här i en timme, men de stannade till klockan åtta på kvällen.

”Otrolig lättnad”

Annas rum har stått orört sedan dödsfallet och Git Spång säger sig ha koll på alla som varit inne i rummet sedan Anna dog.

– Jag har fört logg över alla som varit inne i rummet.

Git Spång har kämpat, med hjälp av bland annat den förre kriminalteknikern Sonny Björk, för att rikta nytt ljus mot fallet. Och nu när förundersökningen öppnas igen, hoppas hon på att få svar på varför hennes dotter dog.

– Jag är otroligt lättad. Nu i lördags var första gången som vi hade en förundersökningsledare på plats, säger Git Spång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Anna hittades död på gård

Mer i ämnet