Kriminologiprofessorn Leif GW Perssons kritik mot polisutredningen av ett dödsfall utanför Falkenberg kan ha fått effekt. Foto: SVT / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Mordutredning återuppväckt

Publicerad

Den uppmärksammade utredningen kring dödsfallet utanför Falkenberg förra året öppnas upp igen.
– Vi har valt att vända på alla stenar och gå igenom ärendet med nya ögon, säger Helena Trolläng, chef regionala utredningsenheten Väst.

Det var i oktober förra året som 32-åriga Anna Spång-Lyng hittades på marken vid en gård utanför Falkenberg. Polisen inledde en mordutredning som pågick en viss tid. Det fanns uppgifter om att hon hade utsätts för hot. Misstankarna avskrevs dock och i stället trodde polisen att det rörde sig om en olyckshändelse. Sedermera lades utredningen ned helt.

– Vi kommer genomföra en kompletterande kriminalteknisk undersökning, säger Helena Trolläng.

LÄS MER: ”Otrolig lättnad” – dottern Annas död utreds igen

Flera frågetecken

Både Hallands Nyheter och SVT:s Veckans brott har berättat om utredningen och konstaterar att flera frågetecken återstår. HN var först med att berätta att polisutredningen återupptas. I Veckans brott är Leif GW Persson skeptisk till utredningen. Det fanns flera outredda ledtrådar som fimpar och mörka fläckar som hittades.

LÄS MER: Inget brott bakom kvinnas död

– Den tekniska utredningen är inledd men aldrig avslutad, säger Leif GW Persson i programmet förra veckan.

Att det kan vara som polisen tror, en olyckshändelse, är en möjlighet menar Leif GW Persson men han säger också att man alltid ska utgå från att det är mord.

LÄS MER: Kvinna hittades död

– Det saknades inte spår, men man har lagt en del åt sidan i utredningen. En grundregel är att man ska tänka mord fram till det att motsatsen är absolut bevisad. På den punkten har man brustit. Polisen borde definitivt fortsätta utreda, säger Leif GW Persson.

Omtag efter granskning

På grund av det bristande förtroendet som Anna Spång-Lyngs familj har visat polisen i Halland kommer en utredningsgrupp i Göteborg istället att hantera ärendet som öppnas som en mordutredning.

– Vi beklagar att förtroendet för polisens arbete inte varit som bäst. Granskningen av SVT:s Veckans brott, gjorde att vi valde att ta upp ärendet igen och titta på det med nya ögon, säger Helena Trolläng.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer