Foto: Arkivbild TT

Polisman varnas efter hotfullt mejl

Publicerad

När en halländsk polis skickade ett mejl från sin tjänstemail med uppmaningen att en person skulle skärpa sig, anmäldes polisen. Nu får han en varning av polismyndigheten.

Det var i maj förra året som polisen skickade ett mejl till vännens ex. I mejlet uppmanade han den före detta pojkvännen att skärpa sig och lämna vännen i fred.

Han skrev också att exet gjort sig skyldig till ofredande, förtal och oredligt förfarande och att han hoppades att han skulle slippa ta tag i det mer än genom mejlet.

Läs också: Polis bad expojkvän skärpa sig

Polisen själv erkänner att han skickat mejlet för att hjälpa vännen som mådde dåligt. Expojkvännens agerande polisanmäldes inte för att vännen ville vänta med det.

Olämpligt innehåll

Polisens ansvarsnämnd anser att mejlet innehöll vissa formuleringar som var direkt olämpliga och till och med hotfulla. Polisenmannen har därmed agerat i strid med de bestämmelser som rör användningen av polisens it-system.

Därför delar de ut en varning. Nämnden anser även att det är tveksamt om polisen ens borde ha befattat sig med ärendet, utan istället borde ha låtit en kollega hantera det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.