Foto: grafik SVT

PR-byrå lobbar för odelat Halland

Uppdaterad
Publicerad

Region Halland har betalt en PR-byrå för att skriva debattartiklar som lobbar för att Halland ska få förbli en egen region. Oetiskt tycker medieforskare. Inget konstigt tycker regionstyrelsens ordförande.

Region Halland har låtit ett PR företag skriva debattartiklar i pressen. Det rapporterar P4 Halland. Artiklarna lobbar för att det är bättre för näringslivet i Halland att regionen inte går ihop med Västra Götaland.

Sedan har de låtit flera näringslivsprofiler från länet att skriva under, utan att de vetat om att det är en PR-byrå som skrivit dem, enligt P4 Halland. Artikeln har bland annat publicerats i Svenska dagbladet.

Västsvenska superregionen

Medieforskare kritisk

Medieforskaren Ronny Severinsson på Högskolan i Halmstad tycker att det borde ha framgått i debattartiklarna att det är en PR-byrå som står bakom dem.

Men framförallt tycker han inte att det är väl investerade skattepengar.

– Jag vänder mig framförallt mot att det är skattepengar som används till det här. Jag tror att företagen som skrivit under det här har pengar att betala med själva, säger Ronny Severinsson till SVT NYheter Halland.

Regionen försvarar lobbyingen

Men regionstyrelsens ordförande Mats Eriksson (M) håller inte med. Han säger till P4 Halland att det alltid är är den som sätter sitt namn under en artikel som är avsändaren och tycker inte att det är något konstigt att andra har plockat fram underlag till debattartiklarna.

Att tidningar publiceras debattartiklar där en stor mängd personer skriver under är inte ovanligt. Rimligen har då inte alla heller varit med och skrivit själva debattinlägget, utan personerna har bara ombetts att skriva under för att ge extra tyngd till en åsikt.

Detta är i sig inget ovanligt. Men Ronny Severinsson ser en risk med den här typen av spökskrivna debattartiklar.

– Det finns exempel där man har fått kändisar att skriva under debattartiklar och där det sedan visat sig att de inte läst igenom vad de skrivit under, så att de sedan fått gå ut med att de ångrat sig, säger Ronny Severinsson.

Avtal med PR-byrån

Region Halland skrev redan i slutet av förra året ett avtal med PR-byrån New republic för kampanjarbetet mot att Halland slås samman med andra län till en storregion. Firman har också i nyligen avslutad offentlig upphandling fått förtroende att fortsätta det arbetet. PR-byrån är också involverad i Region Hallands arrangemang i Almedalen den här veckan.

Fram till i våras hade PR-byrån fakturerat 400 000 kronor för arbetet, enligt Hallandsposten. Vad siffran ligger på idag har regionen inte kunnat ta fram siffror på under tisdagen, men lovar att redovisa detta under onsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västsvenska superregionen

Mer i ämnet