Jörgen Johansson, docent i statsvetenskap Högskolan i Halmstad

Statsvetaren om Hallandskampanjen: ”Det har varit för ensidigt”

Publicerad

Region Hallands kamp för att bevara Halland som egen region har varit allt för mycket av lobbyism med vinklad information, tycker statsvetaren Jörgen Johansson på Högskolan i Halmstad.

Jörgen Johansson är docent i statsvetenskap vid Högskolan i Halmstad. Han ser, till skillnad från de halländska regionpolitikerna, inte bevarandet av den halländska regionen som en framtida framgångssaga.

Just regionbildning är hans huvudsakliga forskningsområde och något han studerat både i Sverige och i utlandet.

Västsvenska superregionen

”Borde diskutera innehållet”

Om Hallandspolitikernas kampanj för att bevara Halland som region säger han bland annat:

– Jag tycker man har ägnat lite för mycket åt lobbyism och att försöka påverka opinonen och makthavarna i just hur stor regionen ska vara man inte vill vara med i storregionprojekt. Det har varit för ensidigt. Man borde ha haft ett annat förhållningssätt och diskuterat innehållet, framtidsfrågorna, politiken.

Region Halland har anlitat en PR-byrå för omkring 1,5 miljoner kronor. Bland annat har firman tagit fram underlag till ett nyhetsbrev varje vecka där nästan bara kritiska röster har fått utrymme.

Istället för att så kategoriskt låsa fast sig vid ett nej tycker Jörgen Johansson att de halländska politikerna borde ha tagit tillfället i akt att diskutera flera viktiga regionala framtidsfrågor med de halländska invånarna.

– Jag tycker att regionpolitikerna bör ta rollen av att vara folkbildare och få en diskussion bland medborgarna, hur vill vi ha det i Halland med omnejd när det gäller frågor som kollektivtrafik, hur vi ska arrangera infrastrukturen här i sydvästra Sverige, hur ska vi få utbildning och arbetsmarknad att gå i samma spår. Det kan inte bara vara en halländsk fråga, utan vi måste ha en större perspektiv på det, säger han.

Frågan kommer upp igen

Även om Halland klarade sig kvar den här gången får vi bereda oss på att den kommer tillbaka.

–  Den kommer med största sannolikhet komma upp igen om några år, därför att det finns ett behov av att utveckla och förändra samhällsorganisationen på regional nivå. Vi har en alldeles för otydlig och rörig regionbildning i Sverige, säger Jörgen Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västsvenska superregionen

Mer i ämnet