M och MP startar folkomröstningskampanj

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Moderaterna och Miljöpartiet startat en kampanj för att folkomrösta om regionfrågan.

– Ett flertal har hört av sig till oss efter att vi annonserade att vi skulle försöka få till en folkomröstning i frågan, det här känns som ett naturligt steg, säger Stina Höök (M) i ett pressmeddelande.

Moderaterna i Värmland meddelade redan i somras att de ville se en folkomröstning i frågan om Värmland ska ingå i en storregion.

Västsvenska superregionen

”Upplever sig förbisedda”

Nu har Moderaterna tillsammans med Mlijöpartiet startat en kampanj för att få till en folkomröstning. För att det ska kunna bli en folkomröstning krävs till att börja med att minst tio procent av de som är röstberättigade till landstingsvalet i Värmland skriver under initiativet.

– Det är uppenbart att människor upplever sig förbisedda i denna fråga. Vi hoppas att många vill hjälpa oss samla in underskrifter, säger Jesper Johansson (MP).

Förslaget att både länet Värmland och landstinget avvecklas och istället bildar ett nytt län och en ny västsvensk storregion ihop med Västra Götaland har beskrivits som den största omorganisationen av Sverige sedan 1600-talet. Förslaget är att Värmland och Västra Götaland bildar en ny storregion från 1 januari 2019. De nya regionerna ska bland annat ha ansvaret för sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktursatsningar och kultur.

LÄS OCKSÅ: Vad betyder storregionen egentligen 

11 oktober beslutade landstingsfullmäktige i Värmland att i ett remissvar till regeringen säga ja till förslaget. Yttrandet för ett ja byggde på ett förslag framtaget av Centerpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Det förslaget fick 43 röster. Mot det stod 38 röster för ett nej, som Kristdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet, Moderaterna och Sjukvårdspartiet stod bakom.

Fakta: Kommunala folkomröstningar

Kommunala folkomröstningar är alltid rådgivande. Om 10 procent av de röstberättigade begär det måste fullmäktige pröva om en folkomröstning ska hållas. Men om två tredjedelar av ledamöterna i fullmäktige sedan röstar nej till initiativet blir folkomröstningen inte av.

Fullmäktige i en kommun eller ett landsting kan själva besluta att fråga de som bor i kommunen vad de tycker i en viktig fråga genom en folkomröstning. Fullmäktige kan begränsa folkomröstningen till en viss del av kommunen/landstinget. Rösträtt har alla med rösträtt vid kommunala val i det område där folkomröstningen ska hållas.

Källa: Sveriges riksdag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västsvenska superregionen

Mer i ämnet