Vad betyder storregionen egentligen

Uppdaterad
Publicerad

De politiska partierna är djupt oeniga i regionfrågan. Men vad är det de är oeniga om? Vi har listat några huvudpunkter.

Förslaget är att både länet Värmland och landstinget avvecklas. Istället bildar man ett nytt län och en ny västsvensk storregion ihop med Västra Götaland i det som beskrivits som den största omorganisationen av Sverige sedan 1600-talet.

Karlstad utan residenstitel

I det nya länet blir Göteborg residensstad. Tanken är att statliga myndigheter ska organiseras efter de nya länsgränserna.

Värmland i storregion

Nytt ansvar

Regionerna kommer att få ansvar för en rad frågor. Bland annat sjukvård, kollektivtrafik, kultur, regional utveckling och satsningar på infrastruktur.

Nästa år

Det nya länet Västra Götaland ska, enligt förslaget, vara bildat 1 januari 2018, den nya Västra Götalandsregionen 1 januari 2019.

Högre ort

Det är riksdagen som tar beslutet om en eventuell omorganisation.

Vad tycker partierna?

Den 11 oktober ska landstinget ha en fullmäktigemöte om frågan om storregioner och allt talar för att de värmländska politikerna inte kommer att kunna bli överens.

Webbundersökning: Värmland säger nej till Västra Götaland

Så här har partierna tagit ställning:

Socialdemokraterna i länet säger ja till en Västsvensk storregion ihop med Västra Götaland.

Centerpartiet säger ja. ”Vi arbetar för Västra Götaland. Inte minst för att trygga välfärden och gynna tillväxten för Värmland i framtiden.”

Sjukvårdspartiet säger nej, efter att först sagt ja. ”Vi tycker att det finns alldeles för många obesvarade frågor så vi säger nej”, säger Marianne Utterdahl, landstingsråd för Sjukvårdspartiet. Men partiet är inte enigt. Lokalt i Säffle står Sjukvårdspartiet fast vid att Värmland bör bli en del av den västsvenska storregionen.

Vänsterpartiet säger ja till storregioner. Innan ville de i första hand se att Värmland blev en del av Svealandsregionen, men sedan beslutade de sig för att stödja Västra Götalandsalternativet.

Moderaterna har ett stämmobeslut på att Värmland inte bör ingå i en storregion.

Miljöpartiet säger nej. ”Om Värmland ska slås samman med andra län, så är det bästa för Värmland en sammanslagning med de län som ligger längs stråket mellan Stockholm och Oslo: Örebro, Västmanland och Södermanland.” Partiet vill också se en folkomröstning i frågan.

Kristdemokraterna säger nej. ”Vi vill inte utsätta värmlänningarna för det organisatoriska kaos det skulle innebära att genomföra regionbildning i två steg, först med Västra Götaland och efter några år återigen med Halland”.

Liberalerna säger nej. ”...men ja till ett utvecklat regionalt samarbete.” Partiet har bland annat lagt fram argumentet att besluten kommer att tas allt för långt borta från Värmland.

Sverigedemokraterna säger nej. ”Värmlands mindre kommuner riskerar att få svårt att kunna hävda sig gentemot landstiget i en storregion.” Partiet vill se en folkomröstning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värmland i storregion

Mer i ämnet