Foto: SVT Design

Få har skrivit under för folkomröstning

Uppdaterad
Publicerad

Namninsamlingen i Värmland för en folkomröstning om regionfrågan går trögt. Hittills har bara 2907 personer skrivit på listorna. Målet är 23.000 namnunderskrifter och helst ska det vara klart före jul.

– Vi har långt kvar och vi får lägga in en högre växel, säger Jesper Johansson, språkrör för Miljöpartiet i Värmland.

Bakom namninsamlingen står Miljöpartiet och Moderaterna i Värmland.

Värmland i storregion

”Bör Värmlands län och landsting slås samman med Västra Götaland?”. Ja eller nej till den frågan är vad drygt 220.000 röstberättigade värmlänningar har att ta ställning till om det blir en folkomröstning.

Läs mer: Detta innebär den nya regionen

”Övertygad om att vi kommer nå målet”

Tidigare har landstinget sagt ja till att Värmland ska bilda en storregion tillsammans med Västra Götaland. Men flera av partierna var emot idén.

– Jag hoppas ju på ett större engagemang, men jag är ganska övertygad om att vi kommer att nå målet på 23.000 namnunderskrifter, säger Jesper Johansson.

Han säger att ju fler som får upp ögonen för vad regionfrågan handlar om, desto fler är det som tar ställning mot storregionerna.

– Vi vill ju ha de här namnunderskrifterna och då kan det bli ett ärende i början av nästa år.

Någon gång under senvintern ska det då genomföras en värmländsk folkomröstning. Det är landstingsfullmäktige som i så fall beslutar om den.

Förslaget: Sex storlän

I dag är Sverige indelat i 21 län och 21 landsting/regioner. Tanken är att de på sikt ska ersättas av sex storlän och motsvarande landsting, enligt den statliga indelningskommitténs förslag.

Tre nya län, eller storregioner, föreslås starta 1 januari 2019, bland annat det nya västsvenska storlänet Västra Götaland som Värmland och nuvarande Västra Götaland ska bilda tillsammans. Det blir en område med drygt 1,9 miljoner invånare.

Regionen ska bland annat ansvara för sjukvårdsfrågor, infrastruktur, kollektivtrafik, regional kulturpolitik och regional utveckling.

Norrlands län är tänkt att bildas av Norrbottens, Västerbottens, Västernorrlands och Jämtlands län. Men nu ser Jämtland ut att i ett första steg slippa bli en del av ett storlän.

Svealands län bildas av Södermanlands, Västmanlands, Dalarnas, Gävleborgs, Uppsala och Örebro län.

Från början var förslaget att också Halland skulle ingå i Västra Götaland, men där har motståndet visat sig vara så stort att deras medverkan i ett har skjutits på framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värmland i storregion

Mer i ämnet