Foto: SVT

SKL hittar skäl mot att folkomrösta i regionfrågan

Publicerad

Flera skäl talar emot att folkomrösta om regionfrågan – det skriver SKL, Sveriges kommuner och landsting, i en promemoria.

Jurister på SKL har skrivit en promemoria om förutsättningarna för en folkomröstning och hur den skulle kunna gå till och vilka praktiska aspekter som ska beaktas. Sammanfattningsvis har SKL kommit fram till att det finns flera skäl som talar emot en folkomröstning i frågan.

Lång process som kostar

Ett skäl som SKL tar upp är tiden. Det tar lång tid att genomföra en omröstning – sex till 12 månader. Ett annat skäl som talar emot är kostnaden. En folkomröstning som hålls mellan två val ska leva upp till samma kvalitetskrav som arrangemangen vid ett allmänt val, förutom att det inte behöver vara möjligt att förtidsrösta. Kostnaden för folkomröstningen får den kommun respektive landsting som anordnar omröstningen stå för.

Värmland i storregion

Kommunallagen kan sätta stopp

SKL tar även upp aspekten att indelningen i regioner inte är en fråga i sig, utan en konsekvens av indelningen i län, som är själva grundfrågan. Eftersom indelningen i län är en fråga för staten, finns det lagligt utrymme att argumentera för att det inte skulle gå att folkomrösta i indelningsfrågan, med hänvisning till kommunallagen, menar SKL:s jurister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värmland i storregion

Mer i ämnet