Landstingsrådet Fredrik Larsson (M). Foto: SVT

Vill folkomrösta om storregion

Uppdaterad
Publicerad

Landstingsrådet Fredrik Larsson (M), vill se en värmländsk folkomröstning innan planerna på en storregion blir verklighet.

– Jag tycker att det skulle vara väldigt bra. Jag kan tänka mig att det är en fråga som jag kommer att driva, säger han till SVT Nyheter Värmland.

I slutet av juni ska indelningskommittén presentera sitt förslag på hur storregionerna ska se ut.

Det kommittén sagt hittills är att Värmland bör bli en del av Västra Götalandsregionen tillsammans med nuvarande Västra Götaland och Halland.

Västsvenska superregionen

Det blir en storregion på med drygt 2,2 miljoner invånare och 71 kommuner.

– Det är en stor förändring som pågår, men i grunden är det en demokratifråga. Vi ser att vi har stora regioner i Sverige som går ifrån de små ganska rejält, det är grunden till det här, säger Ulric Andersson som är landstingsråd och ordförande för Socialdemokraterna i Värmland.

Tror inte på idén

Han säger att det vore bra om planerna blir verklighet redan 2019.

– Det är bra om det går fort, att sitta i ett vänteläge till 2023 är inte särskilt bra, säger Ulric Andersson.

Det skulle i så fall innebära att både landstinget och länet Värmland upphör och att det redan i nästa val, 2018, blir val till ett regionparlament istället för till landstinget.

Moderaterna är dock inte för tanken på att Värmland blir en del av en storregion.

– Jag tror inte på idén med storregioner, jag tror inte att det löser de problem som vi har inom offentlig sektor, säger Fredrik Larsson.

Går snabbt

De frågor som flyttas till en regional nivå är bland annat sjukvård, möjligen kollektivtrafik, ansvaret för folkhögskolor, infrastruktur, frågor för regional tillväxt.

Det handlar också om staten ska kunna fastställa områden för statliga myndigheter som polis och länsstyrelse.

– På det sätt man gör det så väldigt snabbt antyder ju nästan att man vill göra det så att folk inte hinner med att reagera, säger Fredrik Larsson.

30 juni ska indelningskommittén presentera sitt förslag på en ny läns- och landstingsindelning ska se ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västsvenska superregionen

Mer i ämnet