Annika Binnberg Foto: SVT

Hon fick psykologhjälp via nätet

Publicerad

Annika Binnberg sökte vård i Falkenberg efter en kraftig ångestreaktion som en följd av utbrändhet.

Nu har hon fått kognitiv beteendeterapi via nätet – och är nöjd.

– Jag trodde jag hade fått körtelproblem eller hjärtat. Man har ont, man mår dåligt, man tror att man är på väg att dö, säger Annika Binnberg om sina ångesreaktioner.

När hon fick kontakt med en psykolog fick hon beskedet att det var lång väntetid men det fanns andra alternativa behandlingsformer.

– Det var antingen lång väntetid för att prata med psykolog, någon form av gruppterapi eller den här Ångestpodden – KBT via nätet och det nappade jag på ganska snabbt, säger Annika Binnberg.

KBT genom mjukvara

Dataprogrammet som hon började använda kallas Ångesthjälpen och är framtaget speciellt för kognitiv beteendeterapi. Patienten får titta på videoklipp och göra uppgifter för att bli medveten om sina tankemönster som leder till ångest. Arbetet ska göras hemifrån och kontakt med psykolog sker en gång i veckan via mail eller chat.

– Vi beräknar att man ska kunna lägga två till tre timmar i veckan på sin behandling. Det kräver såklart att man har en motivation att närma sig det som är svårt för det kan ju kännas jobbigt ibland, säger Emelie Hellberg Olsson, leg psykolog.

Behöver fler patienter

Hittills har åtta personer startat behandlingen men Region Halland behöver minst femton för att göra en bra utvärdering av behandlingsformen.

– Vi behöver fler patienter för att utvärdera om vi ser vi tillräcklig förbättring och håller den i sig över tiden?, säger Emelie Hellberg Olsson.

Är det här en framtid inom psykiatrin?

– Jag tror att digitala plattformar kommer bli vanligare i många delar av vården, säger Emelie Hellberg Olsson, leg psykolog.

En av de som är positiva till behandlingsformen är Annika Binnberg. Hon har börjat jobba deltid igen.

– Väldigt smidigt att sitta hemma och göra det i lugn och ro, säger Annika Binnberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.