Foto: TT

Region Halland tar hjälp av USA

Uppdaterad
Publicerad

Region Halland ska inleda ett samarbete med ett amerikanskt sjukhus för att bland annat kunna ge hallänningarna effektivare vård.

Under fredagen beslutade en enig regionstyrelse att inleda ett samarbete med det amerikanska sjukhuset Brigham and Women's hospital i Boston. Ett samarbete man menar ska gynna hallänningarna i längden.

– När vi träffade den amerikanska representanten här så kände vi att deras kunskap och erfarenhet passade vårt förändringsarbete som handen i handsken, säger Mats Eriksson (M), regionstyrelsens ordförande.

”Har inte samma analysförmåga”

Region Halland arbetar för fullt med hur man ska möra de halländska patienternas behov i framtiden både tidigare och närmare. Man ska exempelvis inte alltid behöva åka in till sjukhuset eller akuten. Det främsta man ska få hjälp med från sjukhuset i USA är att ta del av deras erfarenheter och analysförmåga.

– Vi har mycket data om oss och våra patienter. Men vi har inte alls samma analysförmåga och genomförandeförmåga att hantera datan som de har där borta, fortsätter Mats Eriksson (M).

Men finns inte den här kunskapen närmare?

– Vi tittar ju även i Sverige men den här kompetensen och förmågan finns inte på närmare håll.

Treårsavtal

Under lördagen åker flera tjänstemän och politiker från Region Halland över till USA för att teckna avtal och göra studiebesök.

– Vi ingår ett avtal med sjukhuset som har en maxram om 15 miljoner kronor för år 2016. Men hela avtalet gäller 2018 ut. Men efter i år bestämmer vi själva volymen, säger Mats Eriksson (M), regionstyrelsens ordförande.

Vad är det ni betalar för?

– Det vi betalar för är den extratid som de lägger ner på oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.