Fruktodlaren Per Henrysson tror att årets skörd når rekordnivåer. Foto: SVT

Rekordår för svenska äpplen

Uppdaterad
Publicerad

2016 väntas bli ett riktigt äppelår. Fruktodlaren Per Henrysson i Kattvik förutspår att årets skörd blir den största han haft sedan han tog över familjegården för fem år sedan.

– Årets skörd ser fenomenal ut. Vi kan nog tacka den fina blomningen för det. Det har varit en perfekt sommar för fruktodlare med mycket sol och lagom med regn, säger Per Henrysson.

Även Henrik Stridh, vd för den ekonomiska föreningen Äppelriket Österlen som ägs av 94 fruktodlare runtom i södra och mellersta Sverige, delar Per Henryssons bild.

– Jag tror att det kommer bli ett rekordår. Vi kommer nog att ha en väldigt stor skörd av god kvalité, säger han.

Populärt med svenska äpplen

Drygt 100 000 ton äpplen konsumeras årligen i Sverige, av dem produceras drygt 25.000 ton av svenska odlare.

– Min uppfattning är att konsumenterna vill ha svenska äpplen. Men det har inte funnits tillräcklig tillgång till det. Men nu satsar odlare så vårt mål är att vi ska se ett Sverige med svenska äpplen året runt, säger Henrik Stridh.

För att kunna distribuera svenska äpplen vintertid lagras den skördade frukten i en så kallade ULO-kylar. I kylarna är syrehalten låg och temperaturen hålls på omkring två till fyra grader, genom detta förvaringssätt stannar äpplenas mogningsprocess upp. Per Henrysson är en av de odlare som använder sig av metoden.

– Man kan säga att äpplena går i koma och när man sedan plockar ut dem så vaknar de till liv igen, säger han.

Längre hållbarhet

Skörden på Per Henryssons odlingar inleddes i augusti och beräknas vara färdig i oktober. Han är väldigt glad för den stora mängd äpplen som väntas i år men säger att det kan finnas en risk för prisfall.

– Det är alltid en risk att priserna kommer dala när det finns såhär mycket frukt, men vi gör vad vi kan för att förlänga säsongen istället för att pytsa ut allt vid samma tillfälle.

Enligt Henrik Stridh kan även konsumenterna själva få sina äpplen att hålla längre.

– Oftast är det så att vi förvarar våra äpplen i en fin korg på köksbordet. Men om man förvarar äpplena i en fruktkorg så mognar de mycket fortare, särskilt våra svenska äpplena. Så de ska förvaras i kyl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.