Foto: Julia Lindemalm/Sveriges Radio

Rickard Söderberg: Horribel samtalston

Uppdaterad
Publicerad

Tenoren och debattören Rickard Söderbergs debattartikel om hur vi tilltalar varandra har fått stor spridning och väckt reaktioner.

– Vi måste hjälpa varandra att ha en varm och vänlig samtalston. Det kan låta banalt men i förlängningen ändrar det våra handlingar. Vi behöver ett annat sätt att kommunicera både online och offline.

Rickard Söderberg skrev debattartikeln som en reaktion på rapporteringen kring att moderatpolitikern Delmon Haffo kallat socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) för hora i en direktsändning på nätet.

”Ett avväpnande sätt”

Efter att artikeln lästs och delats av tusentals personer har Rickard Söderberg fått många reaktioner, av olika karaktär.

– De flesta håller med och tycker att det är viktigt att vi vårdar varandra och respekterar varandra.

Har du även fått reaktioner som är av den typ som du kritiserar?

– Det är klart. Det chockar mig inte det minsta. Jag försöker svara på ett avväpnande sätt genom att respektera dem, genom att förklara att vi tycker olika och att det är ”fine”. Men inte skriva tillbaka med samma mynt.

Får inte lika mycket hot längre

Rickard Söderberg har gjort sig känd inte bara genom sin sång utan genom att vara en aktiv debattör, ofta inom HBTQ- och jämställdhetsfrågor. Genom åren har han fått ta emot mycket kritik men har också märkt en förändring.

– Den stora skillnaden är att det gått från att jag fått mycket skit till att jag nu får mindre. Många har väl förstått att jag är ganska snäll. Tonen gentemot mig har mildrats men tonen generellt har blivit mycket värre. Men då är det viktigt att fortsätta. Även om folk inte vill döda mig lika mycket som de ville för två år sedan så handlar det inte om mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.