En clownliknande figur i sociala medier oroar elever på Gullbrandstorpsskolan. Foto: TT

Skola polisanmäler clownkonto

Uppdaterad
Publicerad

Rektorerna på Gullbrandstorpsskolan i Halmstad har valt att polisanmäla ett konto på Instagram. På kontot ska en clownliknande figur hota att komma till området, något som oroat eleverna.

Enligt Hallandsposten fick föräldrar till elever på skolan ett mail på tisdagskvällen där rektorerna kortfattat berättade att de valt att polisanmäla ett ”clownkonto” på Instagram. Rektorerna skrev om händelser som gjort att barn blivit oroliga över ett konto där en skrämmande clown hotat med att komma till orten.

Rektorerna uppmuntrade föräldrar att prata med barnen om att rykten sprids lätt och att man inte ska skrämma upp varandra.

Clownskräcken

Elever slog larm

När SVT Nyheter Halland ringer upp rektorerna på Gullbrandstorpsskolan vill de inte berätta om händelsen utan hänvisar till skolområdeschef Pia Bagge.

– Det var under tisdagen runt lunchtid som elever på skolan i en viss årskurs blivit rädda. Eleverna agerade helt rätt när de gick till de vuxna i personalen och berättade om clownkontot på Instagram, säger Pia Bagge till SVT Nyheter Halland.

Hotade komma till skolan

Vad var det som skapade oro?

– Jag har inte sett det aktuella kontot, men clownen ska ha hotat att komma till skolan och på något sätt skada eleverna.

Pia Bagge säger att polisen uppmanade rektorerna att göra en polisanmälan.

– Det är för att vi ska kunna inleda en förundersökning och ta reda på vem det är, säger säger Martin Inglund, utredningsansvarig polisen i Halmstad.

Ska allmänheten anmäla alla clownincidenter?

– Nej, det ska man inte göra. Men däremot om man är utsatt för brott ska man naturligtvis göra det. Det har blivit en slags hysteri, men det är också ett ofog att ikläda sig något som barn till en början uppfattar som något kul. Det är klart att barn blir skrämda av det här och det ställer krav på offentliga inrättningar, säger Martin Inglund.

Olaga hot mot grupp

Brottsrubriceringen är olaga hot mot grupp. Hur långt polisen kommit i utredningen vill inte Martin Inglund kommentera mer ingående.

– Vi har en bra idé om vart vi är på väg och vem vi kommer att stöta på. Det är bara det att vi måste söka bevis och vända oss till Instagram för mer information. Det pågår ett arbete där, säger Martin Inglund.

Misstänker ni en  eller flera personer?

– Vi kan inte uttala oss om det, men det är någon i alla fall som ligger bakom skrivningarna.

Extra allvarligt

Det har varit många rapporter om hotfulla personer utklädda till clowner den senaste tiden. Offren är oftast tillsynes slumpvis utvalda. När hot riktar sig direkt mot barn menar Martin Inglund att det är extra allvarligt.

– Det är klart att det är. En och annan kanske inte bryr sig om vem det är som kommer i vägen. Barn under 15 år som är målsägande har förtur,så den här anmälan har vi satt i främsta rummet, säger Martin Inglund, utredningsansvarig polisen i Halmstad.

Enligt Pia Bagge har det inte kommit några reaktioner från föräldrar till barn på Gullbrandsstorpsskolan angående anmälan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Clownskräcken

Mer i ämnet