Foto: SVT

Slättåkraskolan och Holms skola läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Skolorna i Holm och Slättåkra läggs ner till hösten. Totalt berörs drygt 100 elever.

Beslutet fattades av kommunfullmäktige i Halmstad på måndagskvällen.

– Jag har full förståelse för att föräldrar i det korta perspektivet blir besvikna, säger Tove Bergman (MP), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Skolutredningen i Halmstad

– Förhoppningen är att deras barn får en bra skolgång i den nya skolan när man väl landat i beslutet och omställningsperioden är över.

Framtiden för Halmstads småskolor har varit föremål för diskussion under en lång tid. Förutom skolorna i Holm och Slättåkra ska även byskolan i Skavböke läggas ner.

Kvibilleskolan blir däremot kvar.

Omfördelning av elever

Av de drygt 40 elever som finns på Slättåkra idag hamnar 20 på Kvibilleskolan, 20 på Valhallaskolan och några få på Getingeskolan.

– Det finns plats för de här eleverna, säger Tove Bergman.

Alla elever från Holm hamnar på Sofiebergsskolan.

Ett oenigt fullmäktige

51 ledamöter röstade för en nedläggning av Slättåkra, 20 ville ha skolan kvar. Centern, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna var bland de partier som opponerade sig mot beslutet.

Angående Holm röstade 47 ledamöter för en avveckling, och 24 ville behålla skolan. Centern, Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och Miljöpartiet ville ha skolan kvar.

– Jag är nöjd med beslutet, även om vi i Miljöpartiet gärna hade haft Holm kvar. Men det känns skönt att vi är klara med hur organisationen ska se ut framöver, säger Tove Bergman.

Enligt Tove Bergman väntas inga fler beslut om skolnedläggningar fattas i Halmstad kommun de närmsta åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolutredningen i Halmstad

Mer i ämnet