Foto: SVT

Trakasserade sexuellt – blir av med prästtitel

Uppdaterad
Publicerad

En präst i Kungsbacka kommun blir obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst. Det beslutet tog Domkapitlet vid Svenska kyrkan, Göteborgs stift, i dag.

– Jag respekterar domkapitlets beslut, men jag är något överraskad. Jag trodde kanske att det skulle blivit en erinran, säger Eva Kårstad, ordförande i Kyrkorådet.

Som SVT Nyheter Halland tidigare berättat så ska prästen ha trakasserat och diskriminerat en kollega. Dessutom ska han ha inlett ett förhållande med en kvinna med missbruksproblem som sökt sig till honom.

Inte tagit sitt ansvar som präst

Domkapitlet skriver i sitt beslut att det inte finner någon anledning att ifrågasätta de bägge anmälarnas berättelser, utan bedömer att det de berättat är trovärdigt.

”Av vad som framkommit i utredningen om relationen och dess karaktär framstår hela situationen som så gränslös att [prästens namn] inte kan anses ha tagit det ansvar som förväntas av honom som präst och själavårdare”, skriver Domkapitlet i avsnittet om hur de bedömt ärendet.

Domkapitlet skriver i sin slutliga bedömning att det beteende han visat har varit omdömeslöst och skadligt. Omständigheterna är av så allvarlig karaktär att påföljden inte kan bli annat än att mannen ska förklaras obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst.

– Det är vi i kyrkorådet som anställt honom och som har arbetsgivaransvaret. Arbetsrättsligt ska vi se om vi kan omplacera honom till något annat arbete eller så, men han kan inte utöva yrket som präst.

För tillfället är prästen sjukskriven och kan inte komma tillbaka till sin tjänst som präst.

– Domkapitlet har sagt att det gäller omedelbart.

”Väldigt jobbigt för församlingen”

Kyrkorådet i Kungsbacka har sammanträde under torsdagskvällen för att prata om hur man ska gå vidare med det här.

– Vi visste inte vad beslutet skulle bli så vi får ju då diskutera utifrån det här: ”vad gör vi nu?”.

Hela församlingen har påverkats av det inträffade.

– Det här har varit väldigt jobbigt för församlingen, förtroendevalda och arbetslaget. Även för kyrkoherden och hans familj, säger Eva Kårstad, ordförande i Kyrkorådet i Kungsbacka.

Beslutet kan dock överklagas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.