Starta klippet för att höra forskarens topp tre alternativ och hur man kan använda det i maträtter.
Tre tips från forskaren: Mat från havet vi kan äta mer av
Att odla tång till livsmedel håller på att bli allt vanligare. Men det finns mer ätbart i haven som ännu inte hör till vanligheterna på våra tallrikar.
Här ger forskaren Sara Hornborg tre tips på livsmedel från havet som vi skulle kunna äta mer av.
TRE SAKER ATT TÄNKA PÅ NÄR DU PLOCKAR MAT FRÅN HAVET
1. Bekräfta först om du får skörda sjömaten eller om det tillhör en markägare.
2. Går det att plocka utan att skada arten? Finns det risk för överfiskning och är det hållbart?
3. Kontrollera att vattnet i sjön är rent och fritt från miljögifter och oönskade ämnen.
Källa: RISE
Så arbetar vi
SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.