Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjömat har generellt mycket protein och vitaminer och är nyttiga, berättar forskaren Sara Hornborg. Foto: Naima Abdi/SVT

Tre tips från forskaren: Mat från havet vi kan äta mer av

Publicerad

Att odla tång till livsmedel håller på att bli allt vanligare. Men det finns mer ätbart i haven som ännu inte hör till vanligheterna på våra tallrikar.

Här ger forskaren Sara Hornborg tre tips på livsmedel från havet som vi skulle kunna äta mer av.

Starta klippet för att höra forskarens topp tre alternativ och hur man kan använda det i maträtter.

Se också när första skörden av sockertång bärgas utanför Falkenbergs kust:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vilken timing”, säger projektledaren Morgan Skarin. Starta klippet för att se när tångskörden tas upp. Foto: Ella Persson/SVT

TRE SAKER ATT TÄNKA PÅ NÄR DU PLOCKAR MAT FRÅN HAVET

1. Bekräfta först om du får skörda sjömaten eller om det tillhör en markägare.

2. Går det att plocka utan att skada arten? Finns det risk för överfiskning och är det hållbart?

3. Kontrollera att vattnet i sjön är rent och fritt från miljögifter och oönskade ämnen.

Källa: RISE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.