Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vilken timing”, säger projektledaren Morgan Skarin. Starta klippet för att se när tångskörden tas upp. Foto: Ella Persson/SVT

Se första skörden av tången utanför Falkenberg: ”Det blänker”

Uppdaterad
Publicerad

Utanför Glommens hamn råder febril aktivitet när den första sockertången ska skördas. Pilotprojektet, som startade hösten 2023, har bjudit på utmaningar.

– Det finns mycket kvar att optimera, säger Morgan Skarin, projektledare.

Företaget Blue Fields fick hösten 2023 tillstånd av mark– och miljödomstolen att expandera tångodlingen utanför Glommens hamn.

Starta klippet för att följa med ut på vattnet och se när tången skördas.

Tång framtidens livsmedel?

Sockertången ska primärt användas som livsmedel. Årets skörd kommer dock inte att säljas, utan användas för tester och produktutveckling.

Frågan om alger och tång som livsmedel har diskuterats de senaste åren. Regeringen och EU har pekat ut alger som en råvara för en framtida grön livsmedelsindustri och i fjol gav regeringen Jordbruksverket i uppdrag att främja algindustrin i Sverige.

När SVT besökte tångodlingen i oktober lades sådden i vattnet. Se hur det gick till i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT har tidigare följt med på båttur ut till tångodlingen utanför Falkenberg när sådden skulle läggas i vattnet. Följ dit du med i klippet. Foto: Peter Osterberger/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.