Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det var för tre år sedan, när Jonathan Lind och hans familj flyttade från Göteborg till Åsa i Kungsbacka kommun, som han började ta skottkärran till stranden för att samla tång. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Jonathan i Åsa hämtar tång från stranden till trädgården: ”Steroider för mina växter”

Uppdaterad
Publicerad

Jonathan Lind vandrar regelbundet ner med sin skottkärra till stranden Vita Sand i Åsa – för att hämta uppspolad tång. Den använder han sen som gödningsmedel i trädgården, där han bland annat odlar sparris, bär och tomater. Effektivt, klimatsmart och billigt, menar Jonathan. Men inte tillåtet enligt Naturvårdsverket.

I klippet ovan får du följa med Jonathan på tånginsamling och se hur han nyttjar den i sin trädgård.

– Kommunen vill hålla stränderna rena från tång, så där hjälper jag till. Samtidigt slipper jag ta långa transportsträckor för att köpa gödsel, så jag sparar tusenlappar, säger Jonathan Lind som vittnar om att han är långt ifrån ensam om att göra såhär.

När det gäller lagstiftningen för att hämta tång på stranden anser han att den både är föråldrad och snårig.

– Olika myndigheter säger olika saker, och ju mer man läser om det ju mer förvirrad blir man. Så som jag har tolkat det är det tillåtet att hämta tång.

Men enligt Naturvårdsverket är det inte tillåtet att ta hur mycket tång som helst från stränderna.

– Ska man hämta skottkärrevis med tång bör man först tala med markägaren, säger Sanja Kurusovic, handläggare på Naturvårdsverket med fokus på allemansrätt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är inte självklart att man får plocka obegränsat med tång från stranden, starta klippet för att ta reda på varför. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.