Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är inte självklart att man får plocka obegränsat med tång från stranden, starta klippet för att ta reda på varför. Foto: Kristian Åkergren/SVT

131 år gammal dom bestämmer hur tång från stranden får användas

Publicerad

1891 föll en dom i Högsta domstolen där en man fick böter för att olovligen ha tagit tång från annans mark. Nu, 131 år senare, är det samma dom som reglerar om man får ta tång från stranden till sina odlingar.

Flera kustboende personer berättar för SVT att de plockar tång från stränder och använder i sina trädgårdar som gödsel. Men enligt Naturvårdsverket är detta inte tillåtet.

– Ska man hämta skottkärrevis med tång bör man först tala med markägaren, säger Sanja Kurusovic, handläggare på Naturvårdsverket med fokus på allemansrätt.

Bakgrunden är att tången förr i tiden hade stor ekonomisk betydelse för lantbrukare som använde den för att gödsla sina grödor. Och tången på stranden viktigt för både växter och djur.

I klippet förklarar Sanja Kurusovic på Naturvårdsverket vad som idag gäller för strandtången

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.