Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kan alger vara framtidens mat? SVT:s reporter följer med på algplockning för att sedan smaka på dagens fångst. Foto: George Adam/SVT

Regeringen satsar på algindustrin – kan ge 100 000 jobb inom EU

Uppdaterad
Publicerad

Både regeringen och EU pekar ut alger som en viktig råvara för en framtida grön livsmedelsindustri. En utökad odling spås kunna generera över 100 000 nya jobb inom EU och svenska vatten lämpar sig speciellt bra. 

Sverige är ett land med väldigt mycket kust så det finns i vår mening stor potential, säger Johan Penner, fiskesamordnare på Jordbruksverket. 

Längs de svenska kusterna växer många olika sorters alger och tång växter som är proppade av ämnen som är nyttiga för människan och som har användningsområden inom både livsmedel och medicin.

Enligt en rapport från den europeiska koalitionen “Seaweed for Europe” skulle algproduktionen i Europa kunna växa från nuvarande knappt 300 000 ton per år till 8 miljoner fram till 2030 och generera över 100 000 nya arbetstillfällen.

Från svenskt håll ser Jordbruksverket ett ökat intresse för algodlingar.  

Vi får allt fler frågor kring hur man etablerar en odling, säger Johan Penner. 

Regeringen satsar på algindustrin 

Regeringen gav i juni Jordbruksverket i uppdrag att främja algindustrin i Sverige. Målet är att konsumtionen och användningen av algbaserade livsmedel ska kunna öka i Sverige.  

Dessa odlingssätt har stor potential att bidra till ökad matproduktion, minskad miljöpåverkan och ökad energieffektivisering, skriver Diana Ayoub, stabschef hos landsbygdsministern i ett mejl till SVT. 

Just nu är det tidskrävande att etablera nya odlingar. Miljöprövningen kan ta flera år och tillståndsprocessen ställer höga krav. Jordbruksverket arbetar med att se över regelverken och komma med förslag på förenklingar.

“Del av den nya maten” 

Linnea Sjögren har länge lagat mat med alger och tång som huvudingrediens och anordnar kurser om hur man hittar alger på västkusten. Hon är övertygad om att alger kommer bli allt vanligare på våra tallrikar.  

Det är en del av den nya maten som vi kommer äta i framtiden. 

Se när SVT:s reporter provar rårakor med egenplockade alger i videon. 

Tång som odlas i Sverige idag:

• Sockertare. Används i livsmedel, djurfoder och biobaserade material.

• Havssallat. Används i livsmedel, biobaserade material och i medicin.

• Söl. Används i livsmedel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.